Belső migráció vármegyebérlettel

Belső migráció vármegyebérlettel

Egy utas a MÁV-Start Zrt. korszerű, számítógépes jegykiadó automatájánál váltja meg menetjegyét a Nyugati pályaudvar csarnokában (Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amikor Orbán Viktor az évértékelőjén bejelentette, hogy hamarosan bevezetik ország- és vármegyebérleteket, a miskolci Tiszai pályaudvaron töltött vasárnap esték jutottak eszembe. Itt és ekkor ugyanis megjelenik Borsod és Abaúj falvainak lakossága, hogy megkezdje a hetelést. Egyik kezükben cekker, a másikban dobozos sor, így indulnak az építőiparban dolgozók a hét utolsó napján Budapest vagy a Dunántúl felé, hogy az otthonuktól távol gürizzenek egy hetet segédmunkásként. Teszik ezt azért, mert „otthon nincs semmi, csak a közmunka”.

Azért ők, a hetelők jutottak eszembe, mert nekik éri meg talán a legjobban a miniszterelnök által meghirdetett, buszra és vonatra egyaránt érvényes országos bérlet. A vármegyebérlet pedig azoknak a multiknak kedvez, akik valamiért még nem szervezték meg a magyar államnál egyébként sok helyen hatékonyabb buszhálózatukat, és megtérítik dolgozóik útiköltségeit.    

Íme, ez hát a csúsztatásoktól, gumicsontoktól és megszokott frázisokon túl Orbán Viktor évértékelőjének jóformán egyetlen konkrétuma. Megsegítik valamelyest a NER pilléreinek számító, a magukra hagyott falvak belső migrációra kényszerült népét, valamint tovább támogatják az adóelkerülő multinacionális összeszerelő üzemeket. Hátrébb lépve persze az is látszik, hogy mindez nem más, mint a kormányfői évértékelőben aranykorként lefestett 2010-es évek gazdaságpolitikájából fakadó károk enyhítése.

Mert a megtapsoltatott gazdasági mutatók ára az volt, hogy Hunnia népe – Germánia pénzén – felépítette Pannónia beruházásait. Mindez a társadalom egészében komoly átalakulásokat idézett elő, aminek meglátszik a nyoma a demográfiai folyamatokban is. Röviden: a budapesti vízfej csak nő, miközben a kormánypártok körbetérkövezett feuduma, a vidék szép lassan kiürül.   

Íme, hát a magyar módi: adott egy jellegzetesen 21. századi probléma, amire az érintetteknek nincs más módja, csak hogy tipikusan 20. századi módszerrel reagáljanak rá. Erre viszont a hatalom olyan segítséget nyújt, ami már nevében is a 19. századot idézi. De azért bízzunk a miniszterelnökben: leszünk mi még olimpiát rendező, nettó befizető, nyugati menekülteket kitoloncolni kényszerülő középhatalom!

Olvassa reggeli véleménycikkünket, valamint az elmúlt nap legfontosabb híreit és a következő órák várható eseményeit összefoglaló „képbehozónkat” kora reggel már a postafiókjába érkező hírlevelünkben! A kávé koffein a testnek, a Magyar Hang reggeli hírlevele koffein a szellemnek! Iratkozzon fel és kezdje velünk a napot!