Benzinárstop: most múlik csendesen

Benzinárstop: most múlik csendesen

Benzinkút a befagyasztott benzinárak után (Fotó: Magyar Hang/Gulyás Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Még mindig nem lehet kapni hatósági áras gázpalackot – ez a kiszerelés már csak elméletben létezik. Emlékezetes, 2012 decemberében (!) befagyasztották az árát. (Igen, nem elírás: az Orbán-kormány az akkor induló rezsiharc jegyében 5175 forintban maximálta a 11,5 kilogrammos PB-gázpalack árát). Miután a gáz ára tartósan meghaladta a kormány által megszabott értéket, a kereskedők kapcsoltak, és átálltak egy másik kiszerelésre. Mivel a jogszabályban a hatósági ár a 11,5 kilogrammos palackokra vonatkozott, elkezdtek 10,9 kilogrammnyi gázt tölteni a palackokba. Erre már nem vonatkozott az árstop, ezt adhatták piaci áron, a hatósági árast pedig már senki nem találta a polcokon.

Magyarországon egyébként 800 ezer, zömében hátrányos helyzetű háztartást érint ez a kérdés, tehát nem marginális a probléma.

Mindezt csak azért írom le, mert egyre több helyen nem lehet (vagy csak erősen korlátozott mennyiségben) kapni árstopos benzint. Éppen most omlik össze az ellátási lánc Magyarországon: a kis kutaknak már két hete nem szállít a Mol, de aki hétfőn akart tankolni, az az ország számtalan nagy kútjánál is megtapasztalhatta a rideg valóságot. Ha analógiát vonunk a PB-gázpalackkal, a képlet világos: vagy kitalálják a kutak azt, hogyan térhetnek át a piaci áron való értékesítésre, vagy nem lesznek. Vagy kutak nem lesznek, vagy benzin – vagy egyik sem.

Ez viszont nem csak 800 ezer háztartást érint – Magyarországon 2021 végén összesen több mint négymillió közúti gépjármű volt forgalomban. Ebben a KSH-statisztikában persze benne vannak a cégautók, buszok és teherautók is, de azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy több millió embert érint a kérdés.

És akkor még egy szót sem szóltunk a 2.8 százalékos, szintén árstopos tejről – aki a boltnyitáskor nincs erős pozícióban a sorban, annak esélye sincs hozzájutni, ahogy a csirkemellhez sem. Felkészül a tojás, a krumpli, a liszt, olaj, sertéscomb, és persze a csirke far-hát.

Ne legyen igazam, de szerintem a Rogán-féle propagandaminisztériumban már agyalnak azon, hogy lehet az országot felkészíteni a jegyrendszerre.

Olvassa reggeli véleménycikkünket, valamint az elmúlt nap legfontosabb híreit és a következő órák várható eseményeit összefoglaló „képbehozónkat” kora reggel már a postafiókjába érkező hírlevelünkben! A kávé koffein a testnek, a Magyar Hang reggeli hírlevele koffein a szellemnek! Iratkozzon fel, és kezdje velünk a napot!