Betarthatatlan ígéret

Betarthatatlan ígéret

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin a Parlamentben 2015. február 17-én (fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány és a Fidesz háborút hirdetett az Oroszországot sújtó szankciók ellen, és már gyűjti is ehhez politikai muníciót egy újabb nemzeti konzultáció formájában, amely az energiaszankciókról szól majd. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője úgy fogalmazott: nem jogi, hanem politikai eszközt látnak az újabb kérdőívben, amelyet az uniós tárgyalások során használhatnak. Ez  világos beszéd: gyakorlatilag azt jelentette ki, hogy a konzultáció a kormányt semmilyen módon nem köti, csak használni szeretné a politikában. Orbán Viktor miniszterelnök pedig ki is jelölte a célt: mindent meg kell tenni azért, hogy “a szankciókat legkésőbb az év végén visszavonja Brüsszel”.

Vagyis az uniónak a magyar kormány szerint azelőtt kellene visszalépnie a kőolajbehozatalt érintő szankcióktól, mielőtt azok egyáltalán életbe léptek volna – egyelőre a behozatali tilalmak csak a szénre terjednek ki. Csak emlékeztetőül: Magyarország maga is megszavazta ezeket a szankciókat, ráadásul több más országgal együtt haladékot kapott, ami nyilván annak is köszönhető, hogy támogatókra talált a tagországok között. A szankciók visszavonása esetében ez már nem biztos, hogy így lenne. Már csak azért sem, mert Európa így is, úgy is nehéz tél előtt áll. Alig valószínű, hogy a közösség ilyen helyzetben kihátrálna a szankciók mögül.

Hogy mennyire nem valószínű, arra a miniszterelnök szavai is utalnak: Orbán Viktor szerint a szankciók visszavonása esetében “az árak és az infláció rögtön megfeleződne”, ami képtelenség. Ilyesmi nem történik “rögtön”, többek között azért sem, mert a szankciók csak részben tehetők felelőssé a már tavaly ősszel is meredeken emelkedő energiaárakért és inflációért, másrészt pedig elképzelhetetlen, hogy a már most is komoly gazdasági kárt és ráadásként katonai kudarcokat is szenvedett Oroszország kiengedné a kezéből a zsarolási potenciált, amit a gázellátás “rángatása” jelent a számára. 

A miniszterelnök aligha tett volna olyan, nehezen komolyan vehető ígéretet, mint az energiaárak és az infláció azonnali megfeleződése, ha csakugyan látna esélyt a szankciók visszavonására. Ahogy a nemzeti konzultáció, úgy lehet, hogy Orbán Viktor semmire nem kötelező ígérete is politikai eszköz, amit valószínűleg arra használ majd, hogy hatékonyabban tegye felelőssé Brüsszelt a téli fagyok idején. És persze a szankciók visszavonását egyedüliként követelő magyar miniszterelnök, Európa rossz gyermeke a nemzetközi színtéren önmaga is lehet politikai eszköz – kérdés, hogy kinek a kezében.

Olvassa reggeli véleménycikkünket, valamint az elmúlt nap legfontosabb híreit és a következő órák várható eseményeit összefoglaló „képbehozónkat” kora reggel már a postafiókjába érkező hírlevelünkben! A kávé koffein a testnek, a Magyar Hang reggeli hírlevele koffein a szellemnek! Iratkozzon fel és kezdje velünk a napot!