Cinikus hatalom, oltakozó nép

Cinikus hatalom, oltakozó nép

Kevesebb, mint négyezer védett néző mehetett be a Ferencváros-Mezőkövesd-meccsre 2021. május elsején (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


Ha vélhetőleg átmenetileg is, de megszűnt a jogegyenlőség Magyarországon. Miután a nagy Pfizer-trükkel a miniszterelnök elérte, hogy szombatra meglegyen a négymillió első oltását megkapott magyar, a védettnek nyilvánítottak több szolgáltatáshoz férnek hozzá, mint mások. Többletjogról persze visszás lenne beszélni: annyi történt, hogy a normális életet jelentő lehetőségek egy részét kapták vissza négymilliónyian.

A kétfajta állampolgárság kérdéseket vet fel. Még akkor is, ha erre a fajta megkülönböztetésre rákérdezett az újranyitásról a járvány harmadik hullámának felszálló ágában zajló konzultáció. A többség a megkülönböztetés pártján volt, ám tegyük hozzá, alig több mint ötszázezren vettek részt a szuper felhatalmazással rendelkező kormány legitimációs játékában.

Amit hiányolok, az megint csak az őszinte, nyílt beszéd a hatalomtól, illetve a szabályozásnak a valós élethelyzetekhez való igazítása. Rendkívüli körülmények között indokolható a jogkorlátozás – mi más lenne a Magyarországon kimagasló arányban pusztító járvány, mint rendkívüli körülmény? –, ahogy a közjó érdekében védettek és védelem nélküliek megkülönböztetése is. Csak a nevükön kellene nevezni a dolgokat, következetesen alakítani a szabályokat. Ha a hatalom meg van győződve róla, hogy az oltások mindegyike biztonságos és hatásos, érthetetlen, miért nem tesz nyilvánossá kérés nélkül minden erre vonatkozó vizsgálatot, statisztikát, s miért nem vállal – a gyártókkal együtt – teljes körű, jogi és anyagi garanciát arra az esetre, ha mégis lennének káros mellékhatások vagy a védelem nem az elvárt mértékű. Ez a minimum, ha elvárja a polgáraitól, hogy bízzanak benne, és önmaguk, a közösség védelme, a járvány megfékezése céljából oltassák be magukat. Hátrány ebben az esetben is csak azokat érheti, akik tudatosan utasítják el az oltást. Azokra is gondolni kellene, akik valamilyen okból nem kaphatnak vakcinát, de a jelenlegi gyakorlat a máshol a magyar kormány által egyébként engedélyezett vakcinával beoltott külhoni magyarokat is diszkriminálja (lásd még: egy vérből valók vagyunk).

Az pedig a nemzeti bizalom szövetét szétmaró orbáni cinizmus bizarr megnyilvánulása, hogy miközben a stadionokban az oltottak, a teraszokon meg bárki maszk nélkül szórakozhat, a politikai célú gyülekezés továbbra is tiltott – a Momentum eredeti módon játszotta ki szombaton a hatalom trükkjét –, s az ellenzéki előválasztástól félti a Fidesz a járvány elleni védekezést. Ilyen kormányzás mellett kész csoda, nagy szerencse a magyarok oltási hajlandósága.