Csatatér helyett békét és pangást

Csatatér helyett békét és pangást

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nehéz megfejteni, hogy tulajdonképpen mit is csinált Semjén Zsolt, amikor szokás szerint kedd éjszaka beadta a törvényjavaslatát. Orbán Viktor közjogi értelemben vett helyettese ugyanis azt akarta elérni, hogy a koronavírus-járvány miatt jelenleg is érvényben lévő veszélyhelyzetet még az ősz egy részére is ki lehessen terjeszteni. Valószínűleg ekkor lennének az ellenzéki előválasztások is, ám az összefogó pártok azt állítják, hogy az esetleges korlátozások ellenére is lemegy majd a voksolás.
És különben is: Semjén Zsolt javaslatáról van szó. Azt meg aligha gondolhatja komolyan bárki is, hogy pont ő lenne az, aki majd megfúrja a Vadászati és Természeti Világkiállítás névre hallgató élőszereplős pufimellény- és agancs-bemutatót. Nagyjából ugyanis az is akkor van, amikor az előválasztás. Nem mellékes, hogy a javaslat benyújtásának másnapján derült ki, hogy az eddig sok-sok milliárd mellett további 240 millió forintot költenek majd a világkiállítás szobraira. Ki tudja: talán még az 1971-es hazai elődrendezvény nagyot mulató sztárvendégének, a pangás bajnokának, Leonyid Iljics Brezsnyevnek mását is elkészíttetik a büszke szervezők. Állhatna mindjárt a borzasztóan ízlésesnek ígérkező tíztonnás agancskapu mellett.
Semjén javaslata tehát minden valószínűség szerint arra játszik rá, hogy a történelem, vagy legalábbis a magyar ellenzék ismételje önmagát. Kiáltson idejekorán farkast, diktatúrát, mint tavaly tavasszal, mire aztán kormánypárt felhúzható, lendkerekes beszélő fejei egymilliós Facebook-hirdetésekben szajkózhassák, hogy az oltásellenes baloldal kérjen bocsánatot. És persze vadul fakenewsozhassanak, miközben az addigra már KESMA-gyakornokok vezette közalapítványoknak adományozzák az utolsó állami tulajdonban maradt kastélyt is.
Az előválasztás megutáltatásának társadalmasítását úgyis elvégzik a vidéki káderek. Székesfehérvár és Kecskemét kormánypárti polgármesterei már meg is kezdték a szemforgatást: békére és nyugalomra hivatkozva, valamint a járványhelyzetet felemlegetve kérik meg az ellenzéki szereplőket, hogy ne tartsák meg az előválasztási kampányt és „csatatér” helyett felelősségteljes politizálást várnak el.
Nehéz erre mit mondani. Valószínű, hogy Leonyid Iljics Brezsnyev nemcsak az 1971-es hazai rendezésű vadászati világkiállításon, hanem a 2021-es Fidesz-KDNP-ben is remekül érezné magát. Elvégre ő sem akart mást, mint nyugalmat és békét.