Demokratikus charta újratöltve

Demokratikus charta újratöltve

Karácsony Gergely Debrecenben (Forrás: Karácsony Gergely Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Most úgy látszik, az ellenzéki előválasztás legfőbb kérdése, vagyis hogy ki legyen a közös miniszterelnök-jelölt, már a startvonalra állás pillanatában eldőlt. Karácsony Gergely szombaton egy profi módon megtervezett előadás keretében lépett utolsóként a színpadra. Méghozzá úgy, hogy nem is a mindenki által már tényként kezelt bejelentése a jelöltségről volt a hírérték, hanem a tartalom.

Programbeszéde az ország újraegyesítéséről, a kiváltságos egy százalékról, a trónfosztásról és a jóvátételről az orbáni politika antitézise. Mondhatni persze, ezek csak szavak, szép szavak; a mondandónak nem is a jelölt politikusi, városvezetői teljesítménye, hanem a mögé beállt 99 Mozgalom alapítóinak névsora adhatott hitelt. Legalábbis a kormányváltást akaró sokaságban.

Nekem az egykori Demokratikus charta jutott eszembe, nem csak azért, mert sok név visszaköszön. Ez a párhuzam egy kicsit koptatja is a hitelességet, hiszen a charta előfeltevése, miszerint az Antall-kormány a szabadság intézményei, a jogállamiság ellen dolgozik, egyértelműen hamisnak bizonyult. Most azonban sajnos nem kiált farkast, aki a konzervatív antalli örökséggel is szakító Orbán-kormányt hasonlóval vádolja. Baloldali, liberális, illetve ideológiailag nehezen felcímkézhető közéleti személyiségek mellett így jelenhetnek meg a mozgalomban például az egykori MDF politikusai, mint Bod Péter Ákos vagy Elek István. Vagy akár a volt fideszes államtitkár, Ángyán József.

Erős üzenete van annak, hogy ez a csapat kiben látja a változás reményét. Ezért azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy az előválasztásig szűkül a miniszterelnök-jelölti mezőny. Karácsony mindannyiuknak feladta a leckét. A Fidesz a bejelentésre az elkoptatott Gyurcsány-lemezt játssza újra, de ez most biztosan kevés lesz. Gyurcsány Ferenc pártja és befolyása révén még jó ideig a magyar politika fontos szereplője marad – ki is ígérte meg 2010-ben az elszámoltatását? –, de ami szombaton történt, azt is megmutatta, nem az ő tengelye körül forog az ellenzéki politizálás. Karácsony számára nem is a Gyurcsány-kérdés, hanem a Fidesz által gerjesztett Budapest-vidék ellentét kezelése a kihívás. A bejelentés körülményei, gesztusai, a 99 Mozgalom egyes szereplői mind azt igyekeznek érzékeltetni, hogy a főpolgármester a vidék Magyarországának is a szószólója kíván lenni. És azt, hogy Karácsony Gergely nem az egyes pártok, hanem a sokszínű ellenzéki összefogás jelöltje.

A nagy kérdés, hogy ebből a bizonyos 99-ből lesz-e legalább 51 százalék a jövő tavaszi választáson.