Döntsön a nép!?

Döntsön a nép!?

Orbán Viktor szavaz a parlamentben 2021. június 15-én (Fotó: Orbán Viktor / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ritkán történik ilyen, a tartalmat tekintve egyet kell értenem az MSZP-vel, pontosabban Ujhelyi István európai parlamenti képviselővel, aki bejelentette: népszavazást kezdeményez Magyarország európai uniós tagságáról. Ez a célját tekintve a tagságot megerősítő referendum lenne annak érdekében, hogy a parlament törvényben rögzítse az EU melletti elkötelezettségét. A kezdeményezés elővezetése és fogadtatása azonban azt mutatta meg, miért versenyképtelen mai állapotában az ellenzék. A Fidesznek meg sem kell moccannia, az önálló utakat kereső, sok esetben belülről is megosztott pártok maguk gáncsolnak el minden hasonló törekvést. Ujhelyi bejelentésére válaszul a Jobbik is népszavazást kezdeményez, a Momentum pedig többek között a brexitre hivatkozva utasítja el az ötletet. Az egyesült ellenzék nagyot bukott április 3-án, ám ebből nem következik, hogy ha hatan (heten? nyolcan?) összevissza beszélnek, az érdekelni fogja az orbáni megszorítások miatt szorongó sokaságot.

Ujhelyi István jól látja, hogy miközben az Európai Unió megújításáról, a gyökerekhez való visszatérésről szónokol, a miniszterelnök megkezdte a társadalom felkészítését a tagság utáni időkre. A kilépés aligha eldöntött ügy, de ha Orbán Viktor rendszere már csak a mozgásterét korlátozó tényezőt, nem nyitott pénzcsapot lát az unióban, elszánhatja magát, hogy kivezesse az országot. Egy jó ütemben kezdeményezett népszavazás ennek az útját torlaszolhatná el. A társadalom ma uniópárti, ezért a Fidesz zavarba hozható egy okos kezdeményezéssel, de így biztos nem fog menni.

A népszavazás akkor lehet sikeres akció, ha az ellenzék egységesen mögötte áll, vagy legalábbis masszív támogatást élvez. Azt hiszem, a pártok vezetői még nem fogták fel, hogy a Fidesz alaptörvény-módosítása, amely egy napra tette 2024-ben az európai parlamenti (EP) és az önkormányzati választást, gyökeresen új helyzetet teremtett a számukra. Eddig úgy tervezték, hogy az EP-választásig mindenki építgeti az összefogás romjain a maga kis pártocskáját, aztán aki eléri az öt százalékot, elkezdhet gondolkodni a hogyan továbbon. Komolyan azt hiszi bárki, az fogja érdekelni a magyarokat másfél év múlva, vajon bejut-e az EP-be a Párbeszéd vagy a Jakab Péter nélküli Jobbik, mekkora frakciója lesz a DK-nak? Az utolsó utáni pillanatban vannak, hogy felismerjék, új történet kezdődik Magyarországon, a régi sémák felett eljárt az idő. Csak szólok: nincs akadálya, hogy az EP- és az önkormányzati választás napján népszavazást is tartsanak...

Olvassa reggeli véleménycikkünket, valamint az elmúlt nap legfontosabb híreit és a következő órák várható eseményeit összefoglaló „képbehozónkat” kora reggel már a postafiókjába érkező hírlevelünkben! A kávé koffein a testnek, a Magyar Hang reggeli hírlevele koffein a szellemnek! Iratkozzon fel és kezdje velünk a napot.