Egy nagy nulla a kormánytól

Egy nagy nulla a kormánytól

A diáktüntetés résztvevői a Bazilikánál (Fotó: Magyar Hang/Ficsor Benedek)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Idén már nem számíthatnak semmilyen béremelésre a pedagógusok – derült ki a szakszervezetek és Maruzsa Zoltán államtitkár tegnapi sztrájktárgyalása után. Hiába követelnek azonnali jelentős béremelést a magyar oktatás érdekében szerveződött mozgalom képviselői, a legjobb esetben jövőre húsz százalékkal emelkedhet a pedagógusok bére. Békeidőben ez nem hangozna rosszul, ám most a háborús, szankciós, orbáni – mindenki kiválaszthatja a neki tetsző jelzőt – infláció korszakát éljük, vagyis a pénzromlás nagyjából egy ekkora növekményt is elégetne. Miután többek között a fizetések miatt már most aggasztó a tanárhiány, a kormány által vázolt legkedvezőbb forgatókönyv is kevesebb a tűzoltásnál.

Ráadásul a hatalom kitart azon rögeszméje mellett, hogy az uniós források lehívásától függ a béremelés mértéke, így ha nincs megegyezés Brüsszellel – ami még mindig nem zárható ki –, jövőre is csak 10 százalékos emelés az ajánlat. Egyelőre tehát a sztrájkjog korlátozásával egyszerre gúzsba kötött és feltüzelt tiltakozások nem érték el a céljukat, a kormány nem hajlik, kisebb engedményei pedig a lényeget nem érintik. Ígéretek persze vannak, de azok 2025-től jelentenének érzékelhető javulást, feltételezve, hogy addig elvonulnak a pénzügyi, gazdasági válság viharfellegei. Úgy látszik, a kormány jelen pillanatban nem érzékel olyan erős társadalmi nyomást a magyar oktatás rendbetétele érdekében, amit komoly politikai kockázatként értékelne. Enélkül pedig nem különösebben érdekli a közoktatás jövője, hiszen deklaráltan nem a tudásalapú társadalom már a cél. Amúgy sem szeretné, hogy egy sikeres mozgalom meghátrálásra késztesse, még a végén ragadóssá válik a példa. És hova lenne így az alacsony magyar munkabér mint versenyelőny?

Meglehet, én vagyok túl kritikus vagy rosszindulatú. Vagyis a kormányban megvan a jó szándék, ám úgy látja, egyszerűen nincs fedezet az érdemi bérrendezésre. Ez esetben azonban felül kellene vizsgálnia olyan tételeket, amelyeket a közjó érdekében hasznosabb lenne az oktatás finanszírozására átcsoportosítani. Ennek semmi jele. Ahogy a sztrájkjog visszaállításának sincs. A kormány mostani ajánlata egyenlő a nullával. Elmozdulást a holtpontról csak az erősödő társadalmi tiltakozás hozhat.

Olvassa reggeli véleménycikkünket, valamint az elmúlt nap legfontosabb híreit és a következő órák várható eseményeit összefoglaló „képbehozónkat” kora reggel már a postafiókjába érkező hírlevelünkben! A kávé koffein a testnek, a Magyar Hang reggeli hírlevele koffein a szellemnek! Iratkozzon fel és kezdje velünk a napot!

Címkék: oktatás, pedagógusok