Elveszett az iránytű

Elveszett az iránytű

Köd (Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány erdőrendelete pontosan az, aminek látszik: eltörli az erdők védelmének garanciáit a fakitermelés meggyorsítása érdekében. A védett erdőkét is. Ennél világosabban nem lehet fogalmazni arról, hogy mit tartalmaz a jogszabály. Az ország mégis két részre szakadt, és ebben az ügyben igazán döbbenetesen megmutatkozik az, hogy mennyire beszippantotta Magyarországot az identitáspolitikai-törzsi őrület. 

Azért azt a rendeletet pártoló közönség is észleli, hogy valamilyen érvre szükség van, tehát meg is alkotta ezt rögvest: a tiltakozók nyilván nem értenek az erdőhöz, ellentétben az erdészekkel, akik igen. Semmit sem számít, hogy maguk az erdészek is világosan kijelentették országos egyesületükön keresztül: a rendelet arról szól, amiről szól. Körülbelül azt közölték, hogy nem kötelező tarvágásra ítélni védett erdőket – a rendelet csak lehetőséget ad. Így fogalmaztak. Lehetőség.

Nyilván a lehetőséggel nem feltétlenül él az, akinek megadatott, de érdekes felfogása lenne a jognak, ha a törvény más, alkotmányba ütköző cselekedetekre is megadná a lehetőséget – természetesen az állami alkalmazottak és a hatóságok hozzáértésében bizakodva. Például a rendőrök vagy a kormányhivatali dolgozók is azt csinálnának, amit csak akarnak, az őket irányító és felügyelő minisztérium is megkérhetné őket arra, amire csak akarja. Itt már sajnos nem a jogállamiság maradékáról, hanem az ellentétéről kell beszélni.

A magát elvileg konzervatívnak tartó közönség egy részének nem számít az sem, hogy a rendelet minden teketória nélkül felfüggeszti az alkotmány rendelkezéseit (amelyek elvileg arra szolgálnak, hogy akár a kormánytól is megvédjék a rendet), sem az, hogy mit gondolnak erről a Magyar Tudományos Akadémia, esetleg az alapvető jogok biztosa, illetve a biztos jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettese, aki nem közismerten liberális, ellenben veterán környezetjogász, tanszékvezető, satöbbi. Felesleges sorolni. Tekintély, rend, szabályok – Magyarországon csak ócska lom. Olyanok nyilvánulnak meg ebben a szellemben, akik adottságaikat nézve egyébként az értelmiséghez tartoznak. 

Mindez azért is ijesztő, mert ezúttal tényleg nem véleménykérdésről van szó, nem világnézetről, nem vitatott társadalmi vagy etikai kérdésekről. A rendelet csak egyféleképpen értelmezhető. Eltörli a korlátozásokat és garanciákat a rendelet? El. Tagadja ezt bárki? Nem. Mindez nem fontos: a lipsik ellenzik, tehát jó lesz – ha beleszakadunk is.

Olvassa reggeli véleménycikkünket, valamint az elmúlt nap legfontosabb híreit és a következő órák várható eseményeit összefoglaló „képbehozónkat” kora reggel már a postafiókjába érkező hírlevelünkben! A kávé koffein a testnek, a Magyar Hang reggeli hírlevele koffein a szellemnek! Iratkozzon fel és kezdje velünk a napot!

Címkék: erdő