Elveszve Dél-Afrika és Bécs között

Elveszve Dél-Afrika és Bécs között

A pretoriai étterem bárpultja. Fotó: Orbán Balázs facebook oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amikor Orbán Balázs kiposztolta a maga dél-afrikai kocsma-triptichonját, Bécs jutott eszembe. Hogy miért, azt mindjárt kifejtem, ígérem rövidebb lesz, mint a valóságos, több ezer kilométeres táv, ráadásul még Pekingbe és Moszkvába is kiruccanunk közben.

Szóval aki esetleg nem látta volna: az államtitkár által közzétett fotón egymás mellett látható egy bárpult polcán Orbán Viktor, Margaret Thatcher néhai brit miniszterelnök és Ronald Reagan egykori amerikai elnök fényképe, valamint egy Orania feliratú narancssárga bögre. Orbán Balázs úgy dekódolta a bártulajdonos csoportosítását, hogy a magyar miniszterelnök és bekerült a nyugati civilizációs értékek megőrzőinek panteonjába. A „híres pretoriai étteremben” persze alighanem tennének még egy whiskys üveget csak a távolságtartás miatt Friedrich Hayek két legjobb tanítványának portréja és Orbán képmása közé, ha valaki beszélne nekik a rezsicsökkentésről, mesélne a hatósági benzinárunk hátteréről, vagy csak megpróbálná lefordítani a helyieknek azt, hogy „akkor Feri bátyám, most kapnak egy nyolcvanast”.

Aztán újabb flaskákra lenne szükség, ha azt kellene a Thatcher-Reagan rajongóknak elmagyarázni, hogy nálunk adóból („taxpayers money”, you know) épülnek olyasmik, amik csak a Kelet kommunistáinak, ha úgy tetszik a „gonosz birodalmaiban” térülnek majd meg.

De ha Orbán Balázs fotója nagy karriert fog befutni, akkor az a bögrén lévő felirat miatt lesz. Orania ugyanis egy olyan része a Dél-Afrikai Köztársaságnak, ahol „történelmileg úgy alakult”, hogy ott csak fehérek élnek. Vagyis az egyre fokozódó, identitásharccá degradálódó magyar kampányhangulatban pontosan azt a funkciót töltheti majd be ez az Afrika déli csücskében készült fotó, mint Lázár János 2018-as videója. Ahogy három éve is viszonyulási pont volt a magyar közéletben, hogy a  hódmezővásárhelyi nagy vadász zongoraszóra rettegett a turbános járókelőktől, úgy meglehet, most majd arról kell beszélnünk egy Orbán-fotó kapcsán, hogy ki volt Nelson Mandela, és hogy a feketének, vagy a fehéreknek van igazuk a Föld másik oldalán. Remek alkalom ez az egyesült ellenzéknek is arra, hogy alaposan összewoke-olja magát egy jól sikerült Facebook-live keretében.

És közben Orbán Pretoriából szalajtott büszkesége pont úgy viszonyul a magyar viszonyokhoz, ahogy amúgy Lázár Favoriten negyedben rendezett rettegdéje is. Mint a viccbeli sas, a bakterhoz: az egyik pont olyan magasan repül, amennyire ez a másikat egyáltalán nem érdekli. Mindenesetre ahogy három éve Lázár videója, úgy most ez a fotó is alkalmas lehet rá, hogy uralja a pillanatot, és amíg elvitatkozunk majd az ilyen messzi problémákon, itt szép csendben eltelik az életünk. Elveszünk valahol Bécs és Dél-Afrika között.