Elvonásról szó sem volt

Elvonásról szó sem volt

Pintér Sándor belügyminiszter Novák Katalin köztársasági elnök és Orbán Viktor kormányfő társaságában, miután átvette kinevezési okmányát a Sándor-palotában 2022. május 24-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A humánszférában idén legfeljebb annak lehet örülni, ha nem lesz elvonás – az egyik résztvevő így értelmezte Pintér Sándor szavait a Népszavának, amelyeket a belügyminiszter az ágazat vezetői előtt mondott nemrégiben egy zártkörű rendezvényen. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón erre úgy reagált, rosszak a Népszava forrásai, az elvonás szó el sem hangzott. A lap szerint az eseményen jelezték, hogy tilos az elhangzottakról hangfelvételt készíteni – bár Gulyás Gergely ezt sem tudta megerősíteni -, így nehéz kibogozni az igazságot.

Amit biztosan tudunk; bár maga is jogosnak érzi a pedagógusok és a humánszféra más területein dolgozók bérköveteléseit, a kormány nem tesz határozott ígéretet azok teljesítésére. A kancelláriaminiszter egyenesen Brüsszelt és a magyar ellenzéket okolja, hogy egyelőre nincs forrás a tanárok esedékes béremelésére. Ezen állítás képtelenségét talán nem érdemes itt részletesen taglalni. Elég annyit jelezni, ezzel a Fidesz egyik vezető politikusa azt ismerte be, hogy a magyar állam, illetve kormány annyira gyenge, hogy tizenkét év egyszínű hatalomgyakorlás után önerőből nem képes az általa is kívánatosnak tartott fizetést biztosítani a humánszférában.

Nem voltam ott az ominózus rendezvényen, így sem a Népszava forrásának pontosságáról, sem Gulyás Gergely azon állításának igazságtartalmáról nem tudok állást foglalni, miszerint Pintér Sándor előadását nagy taps kísérte, amiről a kancelláriaminiszter nem érezte, hogy őszintétlen lett volna.

A kormányzati nyilatkozatok és a jövő évi költségvetés tervezete mindenesetre arra utalnak, hogy a humánszféra a közeljövőben nem számíthat túl sok jóra. Azt pedig mindannyian tudjuk, hogy a kilátások régóta nem voltak annyira bizonytalanok, mint most. Ezért ha hiszünk is Gulyás Gergelynek, és az elvonás szó nem hangzott el a fórumon, akkor sincs okuk fellélegezni az érintetteknek. Hiszen akkor a belügyminiszter arra sem tett ígéretet, hogy nem lesz elvonás.

Olvassa reggeli véleménycikkünket, valamint az elmúlt nap legfontosabb híreit és a következő órák várható eseményeit összefoglaló „képbehozónkat” kora reggel már a postafiókjába érkező hírlevelünkben! A kávé koffein a testnek, a Magyar Hang reggeli hírlevele koffein a szellemnek! Iratkozzon fel és kezdje velünk a napot!