Kettő lett, maradhat?

Kettő lett, maradhat?

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje érkezik az RTL Klub-on megrendezett vitára (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem csak a Fidesz mantrázza hetek, sőt hónapok óta, hogy csakis Karácsony Gergely lehet az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, hanem az ellenzéki oldalon is sokan meg vannak győződve róla, hogy a főpolgármester kerül ki majd győztesen az előválasztás második fordulójából. És az eddigi eredmények alapján valóban ez tűnik az előválasztás legvalószínűbb kimenetelének. Legalább is akkor, ha ő maga nem lép vissza, a másik két megmaradt jelöltből pedig valamelyik - nyilván Márki- Zay Péter -  visszalép.

A nagyobbik kormánypártnak egészen a voksolásig egységesen az volt az üzenete, hogy Gyurcsány Ferenc már előre eldöntötte a miniszterelnökjelölt személyét, csakis Karácsony Gergely lehet az. Ehhez tartotta magát a szerdai kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter is. Megismételte, hogy ez egy showműsor, ami egy forgatókönyv szerint zajlik, a végén pedig a főpolgármester lesz az ellenzék közös jelöltje.

Egy nappal később, a részeredmények kiderülése után azonban már másképp nyilatkozott Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. Csütörtöki Facebook-posztja szerint  „lényegében már csak két lehetőséget hagyott Gyurcsány”: vagy a felesége, azaz Dobrev Klára lesz a miniszterelnök-jelöltje, vagy pedig „a fővárosi bábja”, vagyis Karácsony.  Azt is hozzátette: nyilvánvaló, hogy az első fordulóban harmadik helyre befutó Márki-Zay Péter is „csak reggeli lenne a baloldal vezérének”.

Ezt látva már az sem lenne meglepő, ha néhány nap múlva Kocsis Máté úgy nyilatkozna: Gyurcsány Ferenc nem egy vagy két, hanem „már csak” három lehetőséget hagyott: vagy felesége, vagy fővárosi bábja, vagy pedig a reggelije lesz a miniszterelnök-jelöltje. 

A zavarba esett választóknak minden oka meglenne, hogy arra kérjék a Fideszt: most már döntse el végre, hogyan is döntött Gyurcsány Ferenc a közös miniszterelnök-jelöltről. Ezek szerint mégsem határozta el előre, hogy ki lesz a befutó? Vagy eldöntötte, csak a Fidesz rosszul tudta, hogy a választása Karácsonyra esett? Vagy Gyurcsány Ferenc időközben megváltoztatta a véleményét? Most már úgy gondolja, hogy a választók választhatnak mégis kettőből? Melyik? 

Nyilván az, hogy az előválasztás előre el van döntve – vagyis gyakorlatilag elcsalták, manipulálták azt – pusztán politikai vélemény, hiszen ennek alátámasztására a kormánypártok semmilyen konkrétumot nem tettek le az asztalra. Ha valóban Karácsony Gergely kerül ki győztesként a voksolásból, aminek nagy az esélye, akkor mély sóhaj kíséretében visszatérhet a Fidesz a „Karácsony, az előre kijelölt báb” – narratívához. A nyilvánosság gyorsan felejt, és a fő üzenet a Fidesz részéről mindenképpen az, hogy Gyurcsány Ferenc mozgatja a szálakat, az országgyűlési választás is Orbán és Gyurcsány között dől el, a többi csak részletkérdés.

De azért mégis érdekes, hogy az előválasztási eredmények fényében az egyetlen lehetőségből hirtelen kettő lett. Ha ezek után Márki-Zay Péter kerülne ki győztesen a folyamatból, az még érdekesebb kihívás elé állítaná a Fideszt, és valószínűleg nem pusztán kommunikációs értelemben.