Mindenkit megkeres a Fidesz, de nem azért

Mindenkit megkeres a Fidesz, de nem azért

Fideszes aláírásgyűjtés Orbán Viktorral Pesterzsébeten (Fotó: Facebook/Orbán Viktor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint ezer aktivista gyűjti az aláírásokat az ország 300 pontján. Az első két hétben a közterületeken, az utcán lesz lehetőség találkozni velük, utána segítőikkel együtt felkeresnek minden állampolgárt – mondta Hollik István.

Ha egy pillanatig esetleg azt hittük, hogy az oltási kampány zajlik ekkora lendülettel Magyarországon, ahol hárommillió ember továbbra sem vette fel a koronavírus elleni vakcinát, akkor tévedünk: a nagyobbik kormánypárt kommunikációs igazgatója a Fidesz Stop Gyurcsány, Stop Karácsony petíciójáról beszélt.

Ez tehát az az ügy, amelynek előmozdítása érdekében ezernél is több aktivista és háromszáz utcai kitelepülésre alkalmas pult került elő egyik hétről a másikra. Még ambíciózusabb az a vállalás, hogy ezután „minden állampolgárt” felkeres a Fidesz. Csak hogy érthető legyen: azokat, akiket utcai kampányolással és a már most is gőzerővel zajló médiakampánnyal nem tudnak megszólítani, fel fogják keresni egyenként.

Az újabb stop-kampány egyébként logikus reakció, hiszen az ellenzék több-kevesebb sikerrel, de mégis mozgósítani látszik valamennyi választót az előválasztás ötletével. Ezért veszélyt jelenthet a kormánypártokra, legalábbis a Fidesz így gondolja. Máskülönben aligha tartana indokoltnak ekkora mozgósítást több mint fél évvel az országgyűlési választás előtt, ráadásul úgy, hogy már a gyermekvédelmi népszavazással is egy komolyabb mozgósításra alkalmas akciót indítottak.

Mindezek a hatalompolitikai szempontból logikus politikai törekvések egészen más fénytörésbe kerülnek, ha arra gondolunk, hogy az ezer aktivista és a „segítők”, aki most a Stop Gyurcsány kampány aláírási íveivel standolnak és kopogtatnak majd szerte az országban, hol volt vajon akkor, amikor május elején Magyarország kormánya bejelentette, hogy az oltási kampány 5,5 millió oltott után meg fog állni. A kormánynak először az az ötlete támadt, hogy újabb levelekben keresik meg az oltatlanokat. (Érdekes, hogy a Stop Gyurcsány kampány során fel sem merült, hogy elegendő lenne leveleket küldeni az állampolgárok megszólításához.) Aztán jött az az elképzelés, hogy a háziorvosok végiglátogatják az oltatlan pácienseiket. Ám csak a 60 év felettieket, és nyilván nem csak azért, mert ők a legveszélyeztetettebbek, hanem azért is, mert többre aligha lenne kapacitás. A kormánypárt láthatóan nem küzd hasonló kapacitásproblémákkal.

Magyarország elvileg nem pártállam, kormányzati feladatokat nem lehet a kormánypártokra bízni és viszont, és „természetesen” adatokat sem lehetne átadni nekik még az oltási kampány céljából sem. De még ez sem lett volna akadály egy óriás fideszes oltási kampányolás előtt, hiszen a Stop Gyurcsány-kampánnyal is felkeresnek olyan állampolgárokat, akiknél eleve teljesen feleslegesen kopogtatnak, mert elkötelezett ellenzéki szavazók, vagy egyáltalán nem érdekli őket a politika. Semmi akadálya nem lett volna, hogy az oltás népszerűsítése végett becsöngessenek „segítőikkel” minden állampolgárhoz.

Ugyanez egyébként az ellenzéki pártoknak és aktivistahálózatuknak sem volt megtiltva, még akkor sem, ha figyelembe vesszük, hogy a kormányzó párt felelőssége és erőforrásai  nagyobbak. Az oltási kampány előremozdítása is egy politikai program lenne, akkor is, ha nem kecsegtet azzal, hogy osztatlan lelkesedést vált ki. Államnők és államférfiak időnként keresztül szoktak vinni ilyen politikai programokat is. Már persze olyan országokban, ahol nem a ködevés és az árnyékboksz teszi ki a politikai diskurzus nagy részét, hanem valós, érdemi problémáknak is sikerül beszüremkednie a politikába.