Forintárfolyamok és a politikusi demagógia

Forintárfolyamok és a politikusi demagógia

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hét elején ismét úton-útfélen Orbán Viktor 2008-as szavaiba lehetett botlani, miszerint a Gyurcsány-kormány hibája a forint gyengülése, de egy miniszterelnök-csere megoldaná a problémát.

Kétségtelen, hogy egy 2008-as előre hozott választás, így pedig Orbán Viktor hatalomba kerülése sok problémát megoldott volna. Például nagyon valószínű, hogy akkor még nem született volna kétharmad, így pedig teljesen másként alakult volna a későbbi időszak. Talán a NER kiépülését is el lehetett volna kerülni. A baloldal képtelen volt idő előtt kiengedni a hatalmat a kezéből, majd azóta sem tud szembenézni hibáival, így a politikai következményeket mai napig viselni kénytelen. Ironikus, hogy bár Orbán feltehetően nem erre gondolt, de a kormányfőcsere azért sok tekintetben mégis javulást hozott, és a Bajnai-kormány már professzionálisabban állt egy sor kérdéshez, mint Gyurcsányék.

De beszéljünk most csak a kormányváltásról. Amit ugyanis biztosan nem oldott volna meg a Fidesz hatalomra kerülése, az a forint gyengülése. Azt ugyanis a Lehman Brothers korábbi csődje, illetve a gazdasági világválság okozta, a problémával a többi ország éppúgy szembe kellett nézzen. Más kérdés, az euró bevezetése miként oldotta volna és oldaná meg a problémát, de ez összetettebb ennél, ez a publicisztika nem elégséges ennek körüljárására.

Viszont Orbán, illetve párttársai akkori demagóg mondatait a legkevésbé sem érdemes ma „egykori igazság”-ként idézni. Persze szembesíteni lehet vele, hiszen lám, visszaütött az egykori nagyotmondás. De, bár sok mindent lehet Gyurcsány számlájára írni, azért a gazdasági világválságot nehezen. Ahogy Orbán Viktort is lehet miért bírálni a forint gyengülése kapcsán, de azért a háborút, a világjárványt és a globális inflációt mégsem érdemes tőle eredeztetni. Ha a miniszterelnököt Márki-Zay Péternek, de akár Dobrev Klárának hívnák, Putyin akkor is lerohanta volna Ukrajnát, az árak pedig sajnos akkor is az egekben lennének.

Van persze, mikor egyéni politikusi akciók ártanak a forintnak, ilyen volt Kósa Lajos elhíresült 2010-es kijelentése is. De a helyzet most ennél jóval bonyolultabb. Orbán 2008-as mondatait nem egykori, mára elfelejtett igazságként, csak a megszokott politikusi demagógiaként érdemes értékelni. 

És persze ugyanígy azt is, mikor épp Gyurcsány Ferenc jelenti ki, hogy a gyenge forint a „gyenge kormány” következménye. (Érdemes persze azt is figyelembe venni, hogy a környező államok valutái nem gyengülnek hasonló mértékben, tehát Nagy Mártonék részéről is illő lenne a szerénység.)

Olvassa reggeli véleménycikkünket, valamint az elmúlt nap legfontosabb híreit és a következő órák várható eseményeit összefoglaló „képbehozónkat” kora reggel már a postafiókjába érkező hírlevelünkben! A kávé koffein a testnek, a Magyar Hang reggeli hírlevele koffein a szellemnek! Iratkozzon fel és kezdje velünk a napot!