Győzike show, Bayer show

Győzike show, Bayer show

Gáspár Győző belép a Fideszbe (Forrás: Gáspár Győző/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha csak arról lenne szó, hogy a rasszizmus ellen felszólaló Gáspár Győző ki tudja hányas számú párttagkönyvvel belépett az ötös számú, „cigányliszkázó”, „indokzsidózó” Bayer Zsolt mellé a Fideszbe, akkor ez a cikk nem születne meg. Alighanem csak legyintenék a túltolt néppártosodáson. Akkor sem tartanám érdekesnek a témát, ha a kulturális teljesítmények felől közelítem meg a dolgot és azt kéne elmagyaráznom, hogy mégis hogy érkeztünk meg a Tündértemetőtől a Vágyom rád-ig, pedig az írástudók árulásának felemlegetése elég sok ziccerrel kecsegtet.

Csak hát Győzike nem légüres térbe érkezett: elvégre a szintén mulatósban utazó Fásy Ádám mellé igazolta őt a Fidesz, ahogy annak idején Vialli mellé Zolát a Chelsea.

Ez eddig egy vicces gumicsont lenne csupán, semmi több. Ahogyan az is, hogy mindkét Fidesz-tagnak van egy, a nevüket viselő, kétes minőségű show-műsora és az egyikről már tudjuk is, hogy sok volt benne a hatalmas kamu. Igazság szerint így vagyunk a másikkal is, csak az még nem mondatott ki ennyire explicit formában.

A lényeg most ugyanis pont nem a show, hanem az az állampárti valóság, amiben ez a két figura létezik. Győzike helyzete teljesen egyértelmű: a beleborzongás után belelépett a pártba, méghozzá egy állami szerv, a Külügyminisztérium épületében. Olyan szépen mosódik itt össze párt és állam, amilyen ízlésesen elhelyezték a Békemeneten raklapról osztogatott narancssárga táblát a magyar diplomácia Joe Pescijének íróasztalán.

Bayer minapi előadása már érdekesebb: a polgári patkányozás művésze ugyanis azon akadt ki a műsorában, hogy a választások napján lesznek majd civil/ellenzéki szavazatszámlálók a szavazókörökben és hogy ők minden esetben ragaszkodnak majd a jogszabályok betartásához. Merthogy szavazni csak érvényes szavazókártyával és lakcímkártyával lehet, még a legkisebb településeken is, ahol mindenki ismer mindenkit. Hiába, fura figurákat küld ez a fránya Soros: Magyarország törvényeit akarják betartatni a magyarokkal, és nem Saul Alinskyét.

Tényleg érdemes megnézni Bayer rácsodálkozását, már csak azért is, mert hüledezése felvet egy nagyon fontos kérdést. Jelesül azt, hogy a kormánypártokban és holdudvarukban (bayerül: „ezeknél”) ez tényleg így megy: ennyire természetes állapot lett az, hogy a fideszesekre más törvények vonatkoznak?  Vagy arról van szó, hogy Bayer és a Pesti TV ugyancsak elképesztően szórakoztató csapata egyszerűen csak előre próbálja besározni több ezer, a demokrácia tisztaságát ellenőrző önkéntes munkáját?

Ha az első változat az igaz, mögöttünk lévő tizenkét évet értjük meg, ha utóbbi, akkor az április 3-a után következő heteket.