Hagia Szophia, avagy helyünk a világban

Hagia Szophia, avagy helyünk a világban

Az isztambuli Hagia Szophia (Fotó: Dennis Jarvis/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Személyes véleményt megfogalmazva sajnálja Gulyás Gergely, hogy ismét mecsetté alakítják a keresztény kultúra szimbolikus emlékhelyét, a világörökség részét képező isztambuli Hagia Szophia bazilikát. Ezt a tegnapi kormányinfón hallhattuk, ahol lapunk munkatársának érdeklődésére azt is elárulta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a kormány nem foglalkozott az üggyel, amiről az Európai Uniónak csak véleménye lehet, beleszólása nem.

Elég sovány kiállásnak érzem ezt egy olyan kormány képviselőjétől – egyébként Pilátus is sajnálta a kereszthalálra ítélt Krisztust –, amelyik minden lehetséges alkalommal büszkén hivatkozik a keresztény elveire, mi több, egyenesen azt állítja, hogy a keresztény szabadság rendszerét építi Magyarországon. S ha külföldről bírálat éri, rendszerint arra hivatkozik, hogy valójában a keresztény értékeken alapuló politikája a szálka a nyugati liberálisok szemében. (Meg persze a bevándorlás ügyében képviselt álláspontja.) Államtitkárság is létezik hazánkban, amely az üldözött keresztények ügyét karolja fel, ami önmagában nem is kifogásolható. Ám súlyos aránytévesztésnek érzem, hogy a hatalom és a propagandagépezete a fehér, heteró, keresztény férfiakról butaságokat beszélő Niedermüller Péter DK-s polgármestert minden jel szerint nagyobb fenyegetésnek tartja a kereszténységre, mint az iszlamista Erdogan török elnök rendszerét. És szűnni nem akaró panaszáriát hallunk a Fidesz köreiből arról, hogy milyen keserves a sorsa annak, aki a nyugati világban és Magyarhonban is a liberális elit ellenében vállalni merészeli keresztény-konzervatív meggyőződését. Megszakad a szív!

Meglehet, a – milyen ismerős! – szuverenitására hivatkozó Törökország döntésébe valóban nincs beleszólása az Európai Uniónak, különösen, hogy lényegében már régen levette a napirendről az ország csatlakozását. De a keresztény, nyugati világ nem hallgat az egyébként az ortodox kereszténység jelképének számító Hagia Szophia ügyében! Nemcsak Ferenc pápa adott hangot mély fájdalmának, hanem mások mellett Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is megszólalt. A baloldali spanyol politikus úgy fogalmazott: a török döntés elkerülhetetlenül erősíti a bizalmatlanságot, elősegíti a vallási közösségek közötti megosztást, aláássa a párbeszédre és az együttműködésre irányuló erőfeszítéseket. Bizony lehet elvtelenséggel vádolni az uniós politikát, ez esetben azonban egyértelmű az elítélő vélemény a – akár így gondolják, akár nem – kereszténység fundamentumára épülő nyugati civilizációt provokáló török lépéssel kapcsolatban. Eddig Magyarország valamiért nem foglalt állást a kérdésben.

Holott még külön indokunk is lenne rá. A mecsetté alakítás egyik következményeként letakarják a keresztény kegytárgyakat. Az Hagia Szophia egyik mozaikképe lovagkirályunk, Szent László lányát, bizánci császárnét, Árpád-házi Szent Piroskát ábrázolja. Nem tudok másra gondolni, mint hogy a miniszterelnök szoros kapcsolata az iszlamista török vezetővel, illetve a hozzá közel álló körök üzletei Erdogan barátaival gátolják a határozott, gerinces magyar kiállást. Az Hagia Szophia egyébként 1935 óta működött múzeumként, mecsetté alakítása a világi berendezkedést felváltó iszlamista, s így szükségképpen keresztényellenes kurzus térnyerésének része.

Orbán Viktor pénteken olyan csomaggal érkezik a brüsszeli uniós csúcsra, amelyből hiányzik a jogállamiság. Itt az alkalom, hogy legalább a kereszténységet ne dobja ki onnan, s csatlakozzon az Erdoganékat elítélő európai kórushoz. Az Hagia Szophia ügyében történő állásfoglalás (vagy hallgatás) nem azért fontos, mert befolyásolhatja a török vezetést, hanem mert kijelöli a helyünket a világban, megmutatja, melyik civilizációhoz, kultúrkörhöz tartozunk. Vagy nem tartozunk...

Konzervatív értelmiségiek közös imádságra hívnak az Hagia Szophiáért | Magyar Hang

Közös felhívásban állnak ki az Hagia Szophiáért, illetve a vallások közötti megbékélésért hazai konzervatív értelmiségek. Lapunk is beszámolt róla, hogy múlt hét pénteken adott ki elnöki rendeletet Recep Tayyip Erdogan török államfő az 537-től közel ezer évig keresztény templomként működő Hagia Szophia mohamedán mecsetté alakításáról.