Halottnak a csók…

Halottnak a csók…

Orbán Viktor hivatalos látogatáson Kisinyovban (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Körülbelül annyit ér a koronavírus elleni járvány megfékezésére hozott kormányzati intézkedéscsomag, a veszélyhelyzet kihirdetésével együtt is, mint halottnak a csók.

Amikor Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy bevezetik az úgynevezett rendkívüli jogrendet és elrendelték a veszélyhelyzetet, azt gondoltam, hogy végre lendületbe jön az operatív törzs és végre olyan intézkedéseket vezetnek be, amikkel valóban el lehet érni, hogy nagymértékben lelassuljon a járvány terjedése. Végre beszerzik a szükséges védőfelszereléseket az egészségügyi dolgozóknak, és mindent megtesznek a még egészséges állampolgárok védelméért. Megteremtik végre a feltételeket ahhoz, hogy egy európai államhoz méltó egészségügyi ellátást biztosítanak a megbetegedettek gyógyítására arra az eshetőségre is, ha ezreknek lesz szükségük kórházi ellátásra.

Az, hogy a veszélyhelyzet idején Orbán Viktor a főnök, első hallásra megnyugtatott, hiszen ha ő nem képes irányítani egy védelmi rendszert, akkor senki se széles e hazában.

Kötöttfogás 79. - Veszélyhelyzet, felhalmozás, politikai csaták | Magyar Hang

A Magyar Orvosi Kamara drámai bejelentése az orvosok gondjairól, a védőfelszerelés hiányáról igen hamar megingatta a bizalmamat. Aztán jött a hír a szerencsétlen kormányfői nyilatkozatról, amit egy uniós tanácskozáson mondott a migránsok és a koronavírus fertőzés összefüggéséről annak kapcsán, hogy az első ismertté vált magyarországi fertőzöttek a budapesti orvosi egyetemen tanuló iráni diákok voltak. (Akik nem mellesleg egy Iránnal kötött államközi szerződés keretében tanulnak hazánkban.)

Az igazi meglepetést mégis azzal okozta a kormányfő, hogy a veszélyhelyzet kihirdetése utáni napon elhagyta az országot, elrepült külhonba nyélbe ütni néhány üzleti megállapodást és felkínálni egy komoly összegű hitelkeretet Moldovának. Bizonyára fontos volt ez az út, de azért nem lehetett fontosabb annál, hogy a járványvész idején a kormányfő minden erejével és energiájával a veszélyhelyzet elhárításán, a magyar emberek egészségének megőrzésén, a megbetegedettek életének megmentéséért dolgozzon.

A jó biznisz két hónap múlva is pont olyan jó biznisz lett volna, mint most.

Az operatív törzs csütörtöki tájékoztatója elég nyögvenyelősre sikerült. Az újságírók, a kérdéseik alapján, mintha tájékozottabbak lettek volna a legfrissebb helyzetet illetően, mint azok, akiknek őket kellett volna tájékoztatniuk.

Az operatív törzs illetékesei nem tudták megnyugtatóan eloszlatni a kételyeket ama kormányzati intézkedéssel kapcsolatban, amely szerint miközben az egyetemeket bezárják, még a kollégiumokat is el kell hagyniuk a hallgatóknak, aközben az általános- és középiskolákat nem zárják be, mondván, hogy a gyerekekre nem jelent veszélyt a vírus.

Koronavírus - Négy Olaszországból érkezett magyarnak jelezték eddig a határon, hogy házi karantén vár rájuk | Magyar Hang

Természetesen ez nem igaz, ráadásul pont egy kisgyerek rendszeres kézmosását sokkal nehezebb felügyelni a 30 fős osztályokban, mint otthon. A gyerekek, ha megfertőződnek, tünetmentesen átvészelhetik a bajt, de a szüleiknek és az idős nagyszülőknek elég könnyen átadhatják. Ráadásul a gyerekek nagy része tömegközlekedési eszközökkel jár iskolába.

Az operatív törzs egyenruhás rendőrtiszt tagja arról beszélt a tájékoztatón, hogy majd szigorúan ellenőrzik, hogy betartják-e a karantént, akivel szemben ezt elrendelték, illetve a vendéglátóhelyeket is ellenőrizni fogják, hogy ott száznál többen vannak-e.

Egy zsúfolt szórakozóhelyen ezek szerint 99-en simán fertőzhetik egymást törvényesen.

Azt a kérdést pedig még nem is vizsgáltuk meg rendesen, hogy például a kapualjakban, vagy az Örs vezér teréhez közeli erdős, bokros részeken sátrakban, kunyhókban meghúzódó – a vírusfertőzést elkapó – hajléktalanokkal szemben miként lehet majd a karantént elrendelni, azt biztosítani.