Határvadász biztonsági őrök, szevasztok!

Határvadász biztonsági őrök, szevasztok!

Fegyveres biztonsági őrök az ideiglenes biztonsági határzár mellett a magyar-szerb határon, Bácsalmás közelében 2020. július 16-án (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„A szerelvény hatósági intézkedés miatt egyelőre nem halad tovább, az okozott kellemetlenségekért szíves elnézésüket kérjük”. Személyes tapasztalatból mondom: nem jó erre a mondatra ébredni. Hétfő reggel tapasztaltam meg ezt a Szegedről Budapestre tartó vonaton, ahonnan mintegy féltucatnyi illegális migránst szállítottak le a rendőrök a vonatról. A police.hu-n is egymást érik az elkapott embercsempészekről szóló hírek, a határ túloldaláról, a szabadkai erdőből pedig vészjósló hírek érkeznek a fegyveres összecsapásokról, afgánok és pakisztániak között dúló bandaháborúról.

A kormánypropaganda persze úgy csapott le a sztorira, mint gyöngytyúk a takonyra: egyrészt kiadósat sorosozva, mondván, hogy az endzsíók piszkálták fel az egzotikus hordákat a háztáji dzsihádra. Bevallom, az állampárti múlttal (és jelennel) bíró „biztonságpolitikai szakértőket” még nem láttam nyilatkozni az ügyben, de a kommenteket olvasva hamar világos lett, hogy az üzenet így is átment: azonnal követelték a tűzparancsot az unkafotós profilkép mögül a békemenetelők.

De mégis ki húzza meg a ravaszt? Itt jön a képbe Gyurcsány és Orbán, meg a teljes magyar kabinet, és annak el- és kitartott holdudvara. Előbbi 2006-ban megszűntette a határőrséget, utóbbiak pedig visszaállítják azt, vagy diadalt zengnek róla.

Na de hogy: és mennyiért: bruttó 260 ezerért lehet jelentkezni egy képzésre, aminek elvégzése után gyakorlatilag fegyveres biztonsági őr lesz az emberből, csak most határvadásznak fogják hívni. Ennek oka gondolom az, hogy szimplán annak hívnánk a regimentet, ami, akkor a kutyát se érdekelné a dolog. Eddig is voltak ilyenek, lévén a rendőrség hosszú ideje létszámhiánnyal küzd. Amúgy meg olyan ez a határvadászosdi, mint az ispánok és a vármegyék: mennyivel kényelmesebb mindenkinek, ha az elnevezésekről beszélünk, mintha megnéznénk egy-egy ispán viselt dolgait, vagy némely „vármegyeháza” költségvetését.

De máshonnan is ismerősek ezek a terepszínű szóvirágok. Még a néppártosodás előtti, gárdamellényes Jobbik volt rácsavarodva arra, hogy állítsák vissza a csendőrséget, mire az akkori Orbán-kormány azt felelte, hogy nem kell az, elég lesz erre a jól felszerelt és megbecsült rendőrség. Azóta eltelt úgy tíz év. A rendőrségre és a rendőrökre ráférne a megbecsülés, a Fidesz–KDNP-re pedig a néppártosodás. A határra pedig a védelem, mármint az igazi, nem a kommunikációs.

Olvassa reggeli véleménycikkünket, valamint az elmúlt nap legfontosabb híreit és a következő órák várható eseményeit összefoglaló „képbehozónkat” kora reggel már a postafiókjába érkező hírlevelünkben! A kávé koffein a testnek, a Magyar Hang reggeli hírlevele koffein a szellemnek! Iratkozzon fel és kezdje velünk a napot!

Címkék: migráns, határvadász