Helikopterpénz magyar módra

Helikopterpénz magyar módra

Orbán Viktor miniszterelnök, Mészáros Lőrinc, Kósa Lajos és Kubatov Gábor a debreceni Nagyerdei Stadion avatóünnepségén 2014. május 1-jén (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A válság terheiből mindenkinek ki kell vennie a részét – veti oda rendre a miniszterelnök a háborgó önkormányzatoknak, amelyektől a kormány szisztematikusan vonja el a bevételeket.

Azért van, akire válság idején sem rak terhet Orbán Viktor, és akkor nagyon finoman fogalmaztunk. A Válasz Online szedte össze a Rogán Antal-féle minisztérium által felügyelt Magyar Turisztikai Ügynökség Kisfaludy-programjában az elmúlt három évben, így részben már a válság idején kiosztott vissza nem térítendő támogatásokat. Az egyedi döntésekkel célba juttatott 300 milliárd forint kétharmada a pályázók fél százalékához jutott, leginkább az Orbán-kurzus örök nyerteseihez. Az élen – ki más? – a Mészáros Lőrinchez köthető lánc, a Hunguest Hotels áll 18 milliárd forinttal. Az alapos tényfeltárás nyomán indokolt a megállapítás: a rendelkezésre álló pénz más elvek szerint történő elosztásával a teljes magyar vendéglátás megmenthető lett volna, hogy senki sem maradjon az út szélén a járvány okozta visszaesés következtében.

Erős a gyanúm, ez nem csak erre a szektorra igaz. Az ötezer-ötszáz milliárd (!) forintos tavalyi költségvetési hiány olyan osztogatásra is utal, amivel országos szinten minimalizálni lehetett volna a válság gazdasági-társadalmi hatásait. A közgazdaságtan helikopterpénzt emleget, amikor rendkívüli helyzetben, valamilyen krízis idején az állam közvetlenül juttat anyagi támogatást a polgáraihoz. Nem pusztán szociális megfontolásból, hanem a kereslet élénkítése okán. A helikopterpénz sajátos formája az alapjövedelem, amelynek a felvetését is mereven elutasítja a neoliberális kurzus. Nem vitás persze, komoly érvek szólnak az alapjövedelem ellenében is.

Egy biztos: a kormány elköltötte, elkölti azt a pénzt, amiből minden bajba jutott magyarnak segíteni lehetne. És ahogy teszi, annál nemcsak erkölcsösebb, de még észszerűbb is lenne az alapjövedelem vagy bármilyen más, mindenki számára elérhető közvetlen támogatás. De az országot a magánjószágaként kezelő Orbán Viktor helikoptere inkább máshova szórja számolatlanul a pénzünket.