Hideg tél

Hideg tél

Fotómontázs a rezsicsökkentés illusztrálására. (MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagyszabású adócsökkentési csomagot jelentett be Christian Lindner (FDP) német pénzügyminiszter szerdán: a tervek szerint az adócsökkentés mellett a családi pótlékot és a gyermekek után járó adómentes jövedelemrészt is megemelnék. Ezt azzal indokolják, hogy ellensúlyozni szeretnék az inflációt.

Az ötlet kritikát is kiváltott, a koalíciós partner szociáldemokraták és zöldek, ezen kívül a Baloldal (Die Linke) részéről is, mivel a magasabb jövedelműek többet profitálhatnak az intézkedésből, mint az alacsony jövedelmű rászorulók – többek között azért is, mert a gyermeket nevelők már eleve családi adókedvezményt kapnak.

Joggal lehetne azzal érvelni, hogy ami Németországban az adócsökkentés, az Magyarországon a rezsicsökkentés és a benzinárstop: mindkettő az emelkedő árakat kompenzálja, ráadásul az inflációt is fékezi, és ha ez sem volna elég: szociálisan ez is igazságtalan, hiszen azok is fűtési és világítási, valamint benzintámogatást kapnak, akik ki tudnák gazdálkodni ezeknek az árát, míg az alacsonyabb jövedelműeknek sok esetben éppen a korszerűtlen lakásaik miatt kell rezsiemeléssel kell szembenézniük.

Ám van itt egy jelentős különbség – persze azon kívül, hogy a németországi jövedelmekből a jelenlegi energiaárakat is könnyebb kigazdálkodni, mint a magyarországiból –, ez pedig az időzítés. Az energiaár-emelkedés okozta első sokkon a legtöbb európai országban már túl vannak, míg Magyarországon ez – inflációnövelő hatásával együtt – részben még csak most fog következni, amikor az infláció már enélkül is példátlanul magas. A benzinárstop láthatóan egyre nehezebben tartható, részben már ki is vezette a kormány, és naivitás lenne azt gondolni, hogy a lakossági fogyasztókat hosszú távon meg tudják kímélni a benzinár emelkedésétől. És amennyire elképzelhetetlennek tűnt korábban, hogy a kormány hozzányúl fő politikai termékéhez, az állami energiaár-korlátozáshoz, annyira elképzelhető most, hogy a még meglévő rezsikedvezményekhez is hozzányúlnak a jövőben – ezt tették eddig is fokozatosan, lépésről lépésre.

A lakosságnak ebben az esetben nem csak az inflációval, az egyre magasabb energiaárakkal és a magasabb benzinárakkal kellene szembenéznie, hanem valószínűleg azzal is, hogy éppen a válság gyorsan súlyosbodó időszakában, a fűtésszezon közeledtével szűnnek meg áremelkedéseket ellensúlyozó intézkedések. Olyan hosszú távú, tehermentesítő intézkedéseket, mint az adócsökkentés vagy a családtámogatások emelése, a jelenlegi gazdasági helyzetben nehéz elképzelni Magyarországon – a hideg télre viszont mi is számíthatunk.

Olvassa reggeli véleménycikkünket, valamint az elmúlt nap legfontosabb híreit és a következő órák várható eseményeit összefoglaló „képbehozónkat” kora reggel már a postafiókjába érkező hírlevelünkben! A kávé koffein a testnek, a Magyar Hang reggeli hírlevele koffein a szellemnek! Iratkozzon fel és kezdje velünk a napot!