Hogyan dőlhetett be bárki is a Szilágyi Gerda-hoaxnak?

Hogyan dőlhetett be bárki is a Szilágyi Gerda-hoaxnak?

Szilágyi Gerda (Fotó: Stamina TK)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tudd megkülönböztetni a Szabadon Ébredők híreit a valóságtól – kéri leendő újságíróitól csütörtökön megjelent álláshirdetésében az Azonnali. Valóban fontos szempont, nagyjából ez jelentené a belépőszintet újságíróknál. Sajnos időről időre mégis kiderül, hogy sokaknak ezt sem sikerül megugraniuk. Így történt a héten is, amikor a Szilágyi Gerda nevében január 3-án (!!!) élesített kamublogot váratlanul felfedezte több bulvárlap, azon melegében szemlézve is a teljes képtelenségeket. Akadtak, akik legalább valamennyire gyanakodtak, mint az NLC.hu, ami címében azt írta, hogy egy „Szilágyi Gerda nevében indított blog” állít durva dolgokat a fiatal úszónő nővéréről. Mások nem voltak ennyire szemérmesek. A Nuus, a Kiskegyed, a Bors és még mások is úgy számoltak be róla, mintha valóban Szilágyi Gerda írta volna a családjáról a blogban olvasottakat. A legtöbben aztán eltávolították a cikküket, de például a Riposté még csütörtök késő délután is elérhető volt.

Az említett blogbejegyzésre január elején már felhívták a sajtó figyelmét, akkor megkaptuk mi is a levelet. Szerencsére akkor senki nem vette komolyan a blogot, amelyben többek közt arról olvashatunk: Liliána egy álomvilágban él, amit Kószaföldnek hívnak. Annál megdöbbentőbb, hogy közel egy hónap elteltével mégis terjedni kezdett a sajtóban. Főleg, hogy még egy ötéves gyerek is felismerhette volna, valótlanság az egész.

Amikor január elején olvastam, rögtön egyértelmű volt, hogy ez a kamulevél is az Egres Béla nevű (álnevű?) személyhez köthető. Ő az, aki korábban már többször igyekezett hasonló bizarr, sokszor kifejezetten beteges posztokkal félrevezetni a teljes magyar sajtót. Ami időnként sikerült is neki. Hozzá kötődött a még a Miniszterelnökséget is megtévesztő álhír a fővárosban 2019-ben terjedő bűz forrásáról. Az említett személy általában ugyanazokat a kitalált neveket használja, és olyan nem létező dolgokat emleget, mint az óbaroki kerti vasút. Két éve az Index számolt be az álhírgyáros tevékenységéről, most a Telex idézte fel a dolgot. Az mindenesetre érdekes kérdés, hogy bárki is áll a bejegyzések mögött, miért nem kellett eddig felelnie a nyilvánosan terjesztett valótlanságokért. Szilágyi Gerda édesapja, a Szilágyi Liliána által nemrég különféle abúzusokkal vádolt Szilágyi Zoltán a Telexszel közölte, feljelentést tett a rendőrségen személyiségi jogokkal történő visszaélés miatt.

Ha már Szilágyi Zoltán szóba került, érdemes felidézni, hogy Szilágyi Gerda valóban írt tavaly év végén egy levelet, amiben elhatárolódott nővére állításaitól. Ezzel a levéllel kapcsolatban sokakban felvetődött, hogy nem feltétlenül Szilágyi Gerda egymaga fogalmazhatta azt. Az egész szomorú ügyben sok a bizonytalanság, illetve a korábban lefojtott, most felszínre került sérelem. Az úszóvilágban történő visszaélések feltárása egyébként sem egyszerű, főleg az ellenérdekelt felek pozícióban maradását látva. A médiának ebben a helyzetben különösen érzékenynek kellene lennie, annak kellett volna maradnia amúgy néhány éve is, amikor még Szilágyi Liliánáról írtak dehonesztáló cikkeket. Sajnos a valóság minél teljesebb megismerése helyett sokakat kizárólag az érdekel, hogy minél bombasztikusabb állításokat terjesztve gyűjthessék a lájkokat. Így nem is lepődhetünk meg azon, ha az emberek a jövőben még kevésbé fognak bízni a médiában.