Iskolapélda

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kevesebb, mint egy hét múlva kinyithatnak az általános iskolák, és véget érhet a digitális oktatás. A feltételes mód használata az előző mondatban nem véletlen: amennyire határozottnak és eltökéltnek mutatkozik a kormány a kérdés kapcsán, olyan dacosan és furfangosan állnak ellen a kabinet akaratával szemben az érintettek.

Például a tanárok, akiknek egy kutatás szerint 87 százaléka elutasítja a nyitást. Készített egy felmérést a Szülői összefogás gyermekeink jövőjéért közösség is, ebből az jön ki, hogy a szülők 76 százaléka nem szeretné visszaküldeni az iskolába a gyerekeit. Elég egyértelmű számok ezek, és különösen annak fényében mellbevágó olvasni őket, hogy a digitális oktatás idehaza minden, csak nem népszerű. Csak hát alighanem az van, hogy a tanárok is, a szülők is nézik a koronavírus-járvány alakuló számait, és hiába vagyunk túl talán a tetőzésen, hiába a hárommillió beoltott, ők azért még mindig félnek. Mert ugyan nagy duzzogva egyszer beoltották soron kívül a pedagógusokat, a szülőknél ki tudja mi a helyzet. Lehet, hogy kaptak oltást, lehet, hogy nem.

De a kormány valamiért idejekorán kitalálta, hogy április 19-én kinyit minden iskolakapu. Időközben azért korrigált kicsit a kabinet: a középiskolákra nem vonatkozik a rendelkezés, ott május 10-én lesz nyitás. A kérdés az, hogy a korrekció minek köszönhető és hogy esetleg követi-e az előttünk álló napokban újabb módosítás. (Közel egy éve láttunk már ilyet.)

És persze találgat mindenki annak kapcsán is, hogy miért kell ilyen gyorsan nyitni. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a „magyar lakosság kiemelkedő beoltottsága lehetővé teszi a lépcsőzetes újraindítást”. Az ellenzék Orbán Viktor focihóbortjával és a nyári labdarúgó Európa-bajnoksággal köti össze a nyitást. De az igazságot ezúttal alighanem a következő, agitproposan kioktató sorok között találjuk meg.

Íme: „a pedagógusoltás nem csak a vírusos hónapok kemény munkájának elismerése, nem csak az ország tiszteletének fecskendőbe szorított jele, nem csak életvédelem, hanem nemzetgazdasági érdek is. Iskolanyitás nélkül nem nyílik az ország sem, ha pedig nem nyitunk, megtépázott gazdaságunkon átgyalogol az Egyesült Államok, Nyugat-Európa és Ázsia. Azaz: minden egyes pedagógus oltatlansága milliókban mérhető kárt okoz az országnak.” Ijesztő, ha ez igaz és tényleg sokkal jobb lenne, ha a foci Eb miatt nyitnánk.

De persze még sok idő van 19-éig, addig bőven befuthatnak a kormány belső használatára készült közvélemény-kutatások számai is, amelyek alapján lakat marad az összes oktatási intézményen.

Hiába: ez a helyzet megint csak egy újabb iskolapélda arra nézvést, hogy olyan időszakban élünk, amikor államférfiaknak kellene irányítaniuk az országot. De sajnos jó ideje csak fideszes politikusok ülnek a helyükön.