Istenes

Istenes

Védőruházatot viselő egészségügyi alkalmazott koronavírussal fertőzött betegeket ápol (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Massimo Percossi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Istenes”. Rögzítsük ezt a jelzőt és tartsuk végig homloktérben az alábbi, a teljesség igénye nélkül készült, vállaltan szubjektív hírszemle során.

*

Naponta dőlnek meg a koronavírus-járvány magyarországi negatív rekordjai. A vasárnapi adatok szerint 69-en haltak meg az előző 24 órában, nőtt a kórházban kezelt és a lélegeztetőn lévő covidosok száma is.

*

Már ha még lehet hinni a tájékoztató honlapnak, mert ott megvadultak kissé a számok. Azt olvasni ott, hogy a vasárnapra bejelentett közel négyezer fertőzött több mint 40 százalékát Borsod-Abaúj-Zemplén megyében regisztrálták. Tényleg bízzunk benne, hogy ez csak szerverhiba.

*

A nyíregyházi Józsa András Oktatókórházba berendelték Szabolcs-Szatmár-Bereg megye számos háziorvosát korukra való tekintet nélkül a koronavírus-járvány miatt. Az intézet közleménye szerint a „kezdeti ijedtséget követően kihívásként tekintenek erre” a doktorok.

*

A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház egyik aneszteziológusa arról írt a Facebookon, (a bejegyzés jelenleg 25 ezer megosztásnál jár), hogy „a betegek csak jönnek és jönnek, egyre fiatalabbak az intenzívre kerülő pozitív betegek… nem 80+, hanem 50+, 40+ vagy fiatalabb. Az intenzíven dolgozó kollégák elmondása alapján, aki lélegeztető gépre kerül, annak sajnos kis esélye van a túlélésre. Kevés beteget tudnak megmenteni.”

*

Itt tegyünk egy kis kitérőt az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe. Még szeptemberben látogatott ide Orbán Viktor miniszterelnök, hogy belefojtsa a szót egy álmából felébresztett orvosba, aki jelezte, az oké, hogy van elég lélegeztető, de a gépeket kezelő technikusoknak híján vannak. A kormányfő erre közbevágott és közölte, hogy „az a kérdés, hogy most van-e”. Mármint lélegeztető. És hát abból aztán van dögivel. Annyi, hogy raktárt is építünk, meg kereskedünk is vele. Sőt: Csehországnak meg adományozunk is a rakományból.

*

Szlovákiának orvostan-hallgatókat szállítottunk rendőrségi csapatszállítókon a hétvégére. Merkely Béla, a SOTE rektora szerint „csillogott a szemük”. Mindez azért történt egyébként, mert északi szomszédunk úgy határozott, hogy leteszteli a teljes lakosságát, ám ehhez nem áll a rendelkezésére megfelelő személyzet. Így aztán a vállalkozó szellemű kiutazók ezereurós tiszteletdíjat kapnak a kétnapos munkájukért.

*

Eközben a 444 arról ír, hogy a hazai rezidensek gyakorlatilag csapdahelyzetbe kerülnek: hiába utasítanák el a kormány másodállást tiltó és átvezényelhetőséget elváró feltételeit, pusztán anyagi okokból sokuk így is kénytelen az állami egészségügyi rendszerben maradni.

*

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke arról ír, hogy a kórházban és lélegeztetőgépen lévők száma egyre nő, a Covid-osztályok kritikus állapotú betegeit már szemészek, pszichiáterek és fogorvosok látják el.

*

Ami a kormánypártot illeti, nos, az a helyén van. Kommunikációs csapataik is harcban állnak. Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára elmondta, hogy a jövőben is szigorúan lépnek fel a járványon nyerészkedőkkel szemben. A 368 ezer forintért „R. Kárpáti Péter és csapatában" művelődési házakban k előadást tartó Szlávik János infektológus, a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója pedig arról beszélt az állami rádióban, hogy „tapasztalatai szerint a megfertőződött emberek nagy többsége nem kerülte a nagy rendezvényeket, megbetegedése előtt zsúfolt helyen tartózkodott”.

*

Fideszes politikusok közben – persze nevük elhallgatását kérve – kiáltják az égbe és a hvg.hu újságírójának diktafonjába, hogy hány embernek kell még meghalnia, hogy mondjuk zárt kapusak legyenek a focimeccsek. A mérkőzések egy része közben maguktól is meghiúsul: az Újpest csapata azért kérte az MTK-t, hogy halasszák el a meccsüket, mert rengeteg játékosuk és edzőjük kapta el a koronavírust. Az MTK-sok viszont éppen azért nem akartak halasztani, mert náluk sem rózsás a helyzet, és közben teli a versenynaptáruk, szeretnék hát letudni a lilák elleni meccset.

*

Megszólalt hát Orbán Viktor is. A miniszterelnök a vendéglátóhelyeken is szigorított maszkviselés kapcsán azt mondta, hogy hétfőtől „az ellenőrzések tekintetében egy új világ kezdődik, büntetni kell”. A kormányfő szerint több országban sokkal rosszabbak az állapotok, szerinte a helyzet nálunk még „istenes”.

*

Szóval a koronahelyzet idehaza Orbán Viktor szerint „istenes”. Még jó, hogy nem a KSH demográfiai évkönyvéről kérdezték a miniszterelnököt.