Hová dobja a kisvállalkozókat a hungarikum-gyanús adókatapulttal a kormány?

Hová dobja a kisvállalkozókat a hungarikum-gyanús adókatapulttal a kormány?

Orbán Viktor miniszterelnök (b2) a Sopronban tartott kihelyezett kormányülésen 2022. június 4-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Annyira tipikus az egész. Mármint a kisadózó vállalkozók tételes adójának (továbbiakban: kata) drasztikus átszabása. Ott van mindjárt a sebesség: Semjén Zsolt, Orbán Viktor törvényalkotási- és ügyrendi strómanja szeretné egy nap alatt lezavarni az egész szavazást arról, hogy kisvállalkozók százezreinek az élete boruljon fel szeptember elsejétől.

Tipikus az is, hogy a törvény alkotóit, benyújtóit szemmel láthatóan megint nem érdekli a valóság. A módosító alapján ugyanis csak magánszemélytől származhatna bevétele a katázóknak. A Facebook-falam konkrét kormányzati hatástanulmánnyá vált, gondolom másnak is, de azért ideírom a két tipikus példát. Az egyik szerint rengeteg grafikus, szabadúszó újságíró, szerkesztő, fordító lehetetlenül majd el, hiszen közöttük is rengeteg katás van, és jellemzően cégek állítanak ki nekik számlát. (Érdekes, hogy a taxisokat mennyire kíméli a kormány, bár a Direkt36 Uber-es anyaga után, ami többek között arról számolt be, hogy mennyire tart a személyszállítók haragjától a kabinet, ez annyira nem is meglepő.)

A másik jellemző példa, hogy többé nem számlázhat cégeknek az a fodrász, aki eddig mondjuk az üzlete mellett elment és más cégekhez, más vállalkozásokhoz, mondjuk idősotthonokhoz szállt ki. Mivel Magyarországon élünk, nagyjából sejtjük, hogy milyen megoldások fognak születni erre a helyzetre. Hát nem fehéredni fog tőlük a gazdaság. az biztos.

Ami már csak azért is groteszk, mert részben épp a visszaélésekre hivatkozva esik neki az adónemnek a kormány, szokása szerint éles szike helyett csorba baltával. Persze, unalmas kommunikációs fogás ez is: tizenkét év alatt az Orbán-pártok által támogatott kormányok valahogy mindig akkor veszik észre a rendszerhibából adódó kiskapukat és az esetleges visszaélőket, amikor az politikailag jó nekik.

És miközben igazából senki nem tudja, hogy pontosan hova is dobja majd a kisvállalkozók jelentős részét ez a hungarikum-gyanús adókatapult, addig borítékolhatóan beindul majd az ideológiai becsípődések mentén a vita arról, hogy akkor most az öngondoskodás ellehetetlenítése, vagy a közteherviselés egyfajta helyreállítása történik. Nyilvánvalóan egyik se, de mindegy is, mert ameddig ezen megy a szájtépés, addig sincs szó arról, hogy mindeközben (már megint) mekkora szívességet tesz a kormány a multiknak a globális minimumadó elutasításával.

Olvassa reggeli véleménycikkünket, valamint az elmúlt nap legfontosabb híreit és a következő órák várható eseményeit összefoglaló „képbehozónkat” kora reggel már a postafiókjába érkező hírlevelünkben! A kávé koffein a testnek, a Magyar Hang reggeli hírlevele koffein a szellemnek! Iratkozzon fel és kezdje velünk a napot!