Ki találkozott eddig Gődény és Gattyán aláírásgyűjtőivel?

Ki találkozott eddig Gődény és Gattyán aláírásgyűjtőivel?

Gattyán György óriásplakátja (Czeglédy Csaba / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt években néha úgy tűnhetett, hogy aki csak gondol egyet, indulni tud az országos választásokon. Mostanra viszont jóval nehezebb lett megugrani az országos listaállítás feladatát, mint korábban. Mi sem bizonyíthatná ezt jobban, minthogy a 2006-ban alapított, pártként 2014 óta bejegyzett Magyar Kétfarkú Kutyapárt is küszködik az aláírások összegyűjtésével. Pedig egyértelműen létező szervezetről van szó önkormányzati képviselőkkel, aktivistákkal (bocsánat: passzivistákkal), országos lefedettséggel és közvélemény-kutatásokon mérhető népszerűséggel. Ki ne ismerné ebben az országban a viccpártot, amelyik hol egy csirkeembert küld be a köztévébe, máskor kátyúkat fed be, buszmegállókat dekorál ki, vicces óriásplakátokat helyez ki?

Még sincs könnyű dolga az MKKP-nek, amikor legalább 71 egyéni választókerületben önálló jelöltet próbál állítani, hogy ezzel megfeleljen az országos listaállítás szabályainak. Emlékezhetünk, korábban ehhez csak 27 helyen kellett indulni, Semjén Zsolt és Volner János módosítói viszont szigorítottak a feltételeken.

Nem könnyű tehát megugrani a lécet. Kedden mégis ott tartottunk, hogy a Gődény Györgyhöz kötődő Normális Élet Pártjának már 58 jelöltjét nyilvántartásba vette a Nemzeti Választási Iroda. Találkozott valaki az aláírásgyűjtőikkel az utcákon? Én, bevallom, nem futottam beléjük. Kétfarkúsokat viszont láttam, legutóbb épp a Déli pályaudvarnál. Eközben keddig 22 MKKP-s jelöltet sikerült nyilvántartásba vetetni.

A csupán néhány éve alapított Mi Hazánk pártnak már 77 jelöltjét fogadta el a választási iroda. Miközben nem tagadhatjuk, hogy létező és látható szervezetről van szó, mégis csak nehéz mit kezdeni azzal, hogy könnyebb dolguk lenne, mint az MKKP-nek. Szanyi Tibor pártja, az ISZOMM esetében eközben már nehezebb igazolni, hogy valóban egy élő-lélegző szervezetről van szó, mégis összejött már nekik nyolc egyéni jelölt. Igaz, együtt indulnak a Magyar Munkáspárttal, így könnyebb dolguk van. A Gattyán György nevével fémjelzett Megoldás Mozgalomnak eközben 27 jelöltje van eddig. (Plusz négyet elutasítottak.) Szorgosak voltak ezek szerint nagyon azok a mindenféle celebek, akik eddig kiálltak a mozgalom képviseletében! A Mindent a Cigányokért Fórum Pártnak is van már egyéni jelöltje, de a Zöldek, a Normális Emberek Pártja egyelőre szomorkodhat, egyetlen eddigi jelöltjüket törölték.

Az ellenzéki összefogás és a Fidesz-KDNP már nyilvántartásba vetette 106-106 jelöltjét.

A jelek szerint tehát valamiképp Gődényék és Toroczkaiék is jóval gyorsabbak tudtak lenni, mint az MKKP, szorosan mögöttük pedig már ott jönnek Gattyánék. Ennek örömére egy játékra is hívnám az olvasókat: a következő hetekben mindenki kérdezze meg barátait, ismerőseit, hallottak-e már a Normális Élet Pártjáról vagy a Megoldás Mozgalomról, esetleg az ISZOMM-ról, majd azt is, hogy a Kétfarkú Kutya Pártot ismerik-e. Nyilván a fenti számokat fogják tükrözni az erőviszonyok.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.