Kis segítség, nagy aljasság

Kis segítség, nagy aljasság

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentést tesz (Fotó: Orbán Viktor / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Most, hogy azon a bizonyos ereszcsatornán a Fidesz népszerűsége is elkezdett lefelé kúszni, a kormánypárt kommunikációs háttérhatalma elérkezettnek látta az időt, hogy adjanak valamit a magyar embereknek. Szombaton közzétett rövid videójában a miniszterelnök nem a négy pontból álló nagy semmit, de az érdemi segítségnyújtást tekintve az elég keveset csomagolta be a kommunikáció selyempapírjába, átkötve a politikai cinizmus masnijával. A hitelfizetési moratórium változatlan feltételekkel való meghosszabbítása, a bértámogatás vagy a gyermekes családok kedvezményes lakásfelújítási hitele sokaknak jelent némi átmeneti vagy hosszabb távú könnyítést, lehetőséget. Még akkor is, ha az intézkedések nem mindegyike teljesen új, inkább a már ismert támogatási formák kiegészítéséről beszélhetünk.

A legnagyobb vihart természetesen a kisebb vállalkozások iparűzési adójának megfelezése kavarta. Amely nagyobb csapást jelenthet némely önkormányzatnak, mint amekkora segítség lehet az érintett vállalkozásoknak. A miniszterelnök a politikai cinizmus és - ne kerteljünk! - aljasság, kicsinyes bosszúállás feketeöves mestereként ezúttal is jórészt mások - bankok, települések - kontójára igyekszik népszerű színben feltüntetni magát. Számára a koronavírus megjelenése március közepe óta elsősorban lehetőség: a hatalma további kiterjesztésére, az ellenzék és az önkormányzatok sarokba szorítására. A visszavágásra a tavalyi önkormányzati választáson elszenvedett veszteségekért. Járványkezelés címén az önkormányzatok helyzetét a mostani bejelentéssel együtt valóban már-már ellehetetleníti a kormány. Nem a főpolgármester hisztizése ezt szóvá tenni, ahogy a fideszes Kocsis Máté minősítette. Akinek budapesti képviselőként az lenne a dolga, hogy kijárja, mondjuk, Józsefvárosnak a teljes kompenzációt. Az önkormányzatok egyik legfontosabb bevételi forrását jelentő adó megvágását a 25 ezer főnél kisebb települések esetében az ígéret szerint valamilyen mértékben kipótolja a kormány, míg a nagyobb, sok helyen ellenzéki vezetésű városok helyzetét egyenként tekintik át. Vajon mi lesz az elbírálás szempontja?

Az aljasság mellett mást is jelez az akcióterv kiegészítése. Sem politikai szándék, sem lehetőség nincs arra, hogy a központi költségvetésből olyan, a magyar emberek, vállalkozások legszélesebb köre számára elérhető nagyvonalú támogatást nyújtsanak, amely a leginkább rászorulóknak is kézzelfogható segítséget jelent. A pénzszórás a klientúrának a járvány alatt is szünetmentesen zajlik, miközben a hiány az egekben, a tíz éve meghirdetett harc az államadósság ellen pedig néhány hónap alatt kapitulációval zárult. Tíz év világgazdasági konjunktúra és uniós pénzeső után eléggé üres a kormányfő puttonya.