Köszönjük, Mr. Carlson!

Köszönjük, Mr. Carlson!

Tucker Carlson interjúja Orbán Viktorral (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sokan próbálták már definiálni, körülírni az illiberalizmus fogalmát, amely – bár nem ő használta először – Orbán Viktor 2014-es tusnádfürdői beszéde után vált itthon és a nemzetközi színtéren is ideológiai hívószóvá.

Nem meglepő, ha az amerikai Fox News Magyarországon turnézó sztárjától, Tucker Carlsontól halljuk az illiberalizmus leírását, a tartalom azonban egészen meghökkentőre és megvilágosító erejűre sikeredett. „Úgy gondolom, hogy ha fel akarjuk ismerni, hogy mi történik, akkor először is fel kell ismernünk, hogy amit ránk kényszerítenek, az nem liberalizmus, mint ahogy ők állítják. Ez illiberalizmus. Ez a liberalizmus ellentéte. Ez egy totalitárius elképzelés, hogy mindenki ugyanúgy viselkedik, és mindenki engedelmeskedik. Ez az ellentéte a felvilágosult liberalizmusnak, amely az én politikám és világnézetem alapját képezi” – fogalmazott Carlson Esztergomban a híres közpénztemető, a Mathias Corvinus Collegium fesztiválján a beszámolók szerint. Ő természetesen az amerikai liberálisokról, Biden elnök demokratáiról beszélt, ám az illiberalizmus totalitárius elképzelésként való meghatározása rávilágít arra az ideológiai zagyvalékra, amellyel az Orbán-rendszer valódi természetét igyekeznek elfedni.

Nehéz eldönteni, ki érti félre inkább a másikat: Orbán Viktor Tucker Carlsont és az amerikai konzervatívokat, vagy Carlson az orbáni rendszert. Utóbbi mégsem mondhat pusztán annyit magáról, hogy a nemzet erőforrásai, vagyona fölötti minél teljesebb rendelkezés, illetve a kormányfő kvázi elnöki (telj)hatalmának útjában álló akadályok kiiktatása a célja. Kell a mindezt elfedő ideológiai ködfátyol: az izzadságosan erőltetett kultúrharc, a végtelenített propagandakampányok, a vélt vagy valós ellenfelekkel vívott háborúk képzete.

A Fidesz éppen azt teszi itthon, amivel Carlson az amerikai liberálisokat vádolja: agresszív fellépéssel igyekszik sarokba szorítani, az emberi méltóságuktól megfosztani a kritikusait. Meglehet, olykor extrém módon, de az amerikai konzervatívok a hagyományos liberális értékeknek is a védelmezői, az itthoni illiberálisokról ilyesmit nehéz lenne állítani. A Fox News számára készített Orbán-interjúban Tucker Carlson világossá tette lesújtó véleményét Hszi Csin-ping rezsimjéről, árulkodó, ahogy a miniszterelnök kerülte a témát. A Nyugatot, az amerikai elnököt, az Európai Uniót bármikor kész bírálni, a kínai vezetőt nem.

Illiberális holló illiberális hollónak nem vájja ki a szemét.