Kubatov Trianonja

Kubatov Trianonja

Orbán Viktor miniszterelnök, a párt elnöke (j2) a Fidesz tisztújító kongresszusán a BOK Sportcsarnokban, Budapesten 2019. szeptember 29-én. Jobbról Kubatov Gábor pártigazgató, alelnök, középen Balázs Péter színmûvész, a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatója (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha annak idején a Trianoni békeszerződést Orbán Viktor tárgyalja az Antant országok felét Magyarországhoz csatoltatta volna. A betűhív idézet Kubatov Gábor Facebook oldaláról származik, péntek reggel reagált így hősünk a Brüsszelből érkező hírekre. A politikában is fontos a humor, attól tartok azonban, hogy a Fidesz alelnöke nem tréfálni akart. Vegyük mi is komolyan a hozzászólását!

Kubatov nem egyszerűen a főnöke iránti szervilizmust lihegte túl, a pártja kádereire jellemző nagyotmondási versenyt is megnyerte. Utóbbi veszélyes műfaj. Demeter Szilárd például kétségkívül kiérdemelte a Ki tud csúnyábbat mondani Soros Györgyre?-verseny vándorserlegét, ám oktalan nácizása és ízléstelen gázkamrázása olyanokat is feldühített, akik a miniszterelnök kevés megmaradt szövetségesei közé sorolhatók a nyugati világban. Kubatov igyekezett valami extra figurával kivenni a részét a nagy fideszes örömtáncból - bár annak nincs párja, ahogy a miniszterelnök képes körültáncolni önmagát, ahogy tette azt nyáron, a vírus első hullámának elvonultakor is -, s lássuk be, hasonlata bizonyos szempontból telitalálat.

Már ami Trianont és az elveszített háborút illeti. Meglehet, Orbán Viktor az adott - vesztes - helyzetből a vétóval való zsarolással kihozta a legtöbbet, csalódást okozva azoknak, akik arra számítottak, hogy Brüsszel januárban majd jól elzárja a pénzcsapokat, őt meg kidobják a tanácsteremből. Az EU-ban mindig ügyelnek arra, hogy senkinek ne kelljen lehajtott fejjel elvonulnia a csatatérről, de a magyar és a lengyel kormány a háborút bizony elveszítette: létrejött az az uniós kifizetésekhez kapcsolt jogállamisági mechanizmus, amely ellen minden lehetséges módon tiltakoztak. Kubatov Gábor száz év elteltével - vélhetőleg akaratlanul - ledorongolta a trianoni magyar delegációt, holott a lényeg nem ott dőlt el, hanem korábban, a háborúban. A Fidesz alelnöke akkor hízelgett volna igazán Orbán Viktornak, ha azt mondja: ha ő lett volna akkor a magyarok vezére, a központi hatalmak nyerik az első világháborút. Ám a múltat sem lehet átírni, egy vereség után pedig már csak a kármentés marad. Még szerencse, hogy Brüsszel nem Trianon.