Legmélyebb tisztelettel ajánlom fel tapasztalataimat Schmidt Máriának

Legmélyebb tisztelettel ajánlom fel tapasztalataimat Schmidt Máriának

Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója a Terror Háza Múzeumban 2022. október 13-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Soha senki nem kérdezte meg tőlünk, hogy milyen volt 45 évig a kommunizmus alatt élni, mert Nyugaton ragaszkodnak az illúziójukhoz, vagyis ahhoz, hogy a szocializmus igazságosabb és jobb kort eredményez – mondta Schmidt Mária szerdán Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár podcastjában, a The Bold Truth About Hungary című videóblogban.

Hát, fogalmam sincs, hogy Nyugaton ki és miért ragaszkodik a szocializmushoz, azt viszont el tudom mondani, hogy milyen élni a kommunizmusban.

Az úgy van például, ugye újságíróként tekintek a kérdésre, hogy van az állampárt, meg az állammédia, és az állampárt kizárólag az államédiában nyilvánul meg. És ha már nyilvánosság: az állmapártkormány a köz vagyonából, melyre sajátjaként tekint, és sajátjaként is kezeli, állami propagandával árasztja el a nyilvánosság valamennyi felületét.

Aztán. Az állampártkormány a saját potentátjait nevezi ki minden posztra, a kiválasztás legfontosabb alapja pedig az állampárt iránti hűség, és a megbízhatóság.

Illetve. Centralizáció. Az állam, amit csak tehet, maga alá gyűr, kivéve azokat a területeket, ahol úgy látja, hogy a nép elboldogul okosba.

És még. A helyi vezetők kiskirályokként irányítják a térségüket, felelősséggel kizárólag a magasabb szintű pártvezetőknek tartoznak.

Aztán. Nincs jogegyenlőség. A rendőrség és a nyomozóhatóság kesztyűs kézzel se piszkálja az állampárt környéki gyanús eseteket, ha egy-egy ügyben mégis nyomozás, pláne vádemelés történik, ott mindig kremlinológiai okok húzódnak a háttérben.

Továbbá. A társadalom öncenzúrába süpped, mivel az állampárt akármilyen szintű csinovnyikjai alkalmanként túlteljesítési válságtól vezérelve azonnal és szigorúan csapnak le az állampárttal és tevékenységével kritikus véleményt megfogalmazó elhajlókra. Ezzel szemben az állampárt a végsőkig óvja és védi a sajátjait, ha valakinek mégis elengedik a kezét, a háttérben ismételten kremlinológiai szálak húzódnak.

És hát barátunk Moszkva, ellenségünk Nyugat, amely, mint mindig, örökkön-örökké újfent hanyatlik.

Jaj, elnézést, most veszem csak észre, hogy a legelején rosszul írtam, javítom, a mondat helyesen: Azt viszont el tudom mondani, hogy milyen élni az újkommunizmusban.

Olvassa reggeli véleménycikkünket, valamint az elmúlt nap legfontosabb híreit és a következő órák várható eseményeit összefoglaló „képbehozónkat” kora reggel már a postafiókjába érkező hírlevelünkben! A kávé koffein a testnek, a Magyar Hang reggeli hírlevele koffein a szellemnek! Iratkozzon fel, és kezdje velünk a napot!