Leszámolás járvány idején

Leszámolás járvány idején

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 23-án. Jobbra a koronavírus-járvány miatt egészségügyi maszkot viselő Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Körötte csend amerre ment,
És néma tartomány”

Kilencven nap múlva sokkal rosszabb állapotban leszünk, mint most vagyunk – ezt mondta a parlamentben a felhatalmazási törvény vitájában a miniszterelnök azt magyarázva, miért elfogadhatatlan a kormányának szabad kezet adó rendkívüli jogrend akár kilencven napos korlátozása is. Az ellenzéket nem győzte meg, de a dróton rángatott kormánypárti képviselők megszavazták az időkorlát nélküli teljhatalmat neki.

A kormánypártiaknak volt még egy riasztó, pánikkeltésre is alkalmas érvük: azzal a lehetőséggel is komolyan számolnak, hogy rövid időn belül az országgyűlési képviselők többsége elkapja a kórt, így határozat- és működésképtelenné válik a parlament. Bevallom, én ennél azért jobban bízom a járvány elleni intézkedések hatásosságában, s bele sem akarok gondolni, mit jelentene az egész országra kivetítve, ha a fideszes vízió valósággá válik. A jelek szerint a regnáló (telj)hatalom komoly figyelmet fordít arra, hogy legyenek olyanok, akik az átlagosnál is rosszabb állapotba kerülnek a következő hetekben, hónapokban. Sőt, ha lehet, ne is éljék túl a megpróbáltatást, természetesen nem fizikai értelemben.

Ellenzéki egység formálódik az oligarchaadó mellett - reagáltak a kormány bejelentésére | Magyar Hang

Amit Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton ismertetett, nyugodtan nevezhetjük a járványvédelem és a gazdaság újraindítása ürügyén végrehajtott politikai leszámolásnak is. Mindez nem jelenti azt, hogy a bejelentett intézkedések között ne találnánk számos hasznosat és támogatandót. Az egészségügyieknek adott juttatás a minimum, ami e téren első lépésként elvárható. A multik és a bankok bevonása a rendkívüli teherviselésbe jó irány. És bizonyosan észszerű átcsoportosításokat hajt végre a kormány a minisztériumok között is.

De azért az a bizonyos lóláb most is nagyon kilóg. A pártok támogatásának megfelezése ravasz, a védekezés összköltségének mértékében szimbolikus lépés, ami ellen az érintettek nem is tiltakozhatnak. Ám mások azért megjegyezhetik, hogy ez az ellenzék egy részének az ellehetetlenítését jelenti, a kormánypártok lehetőségeit viszont kevéssé korlátozza az elvonás.

2019 a maga két országos választásával az ellenzék kiütésének éve lett volna a miniszterelnök eredeti terve szerint; mint tudjuk, leginkább az őszi önkormányzati voksolás miatt ebben kudarcot vallott. Amit nem végeztek el a választók, azt most a vírushelyzet segítségével próbálja elérni Orbán Viktor. Ezért kíméletlen, nemzeti összefogás helyett a politikai ellentétek kiélezésére játszó offenzívába kezdett. Ennek része az ellenzék lehetőségeit tovább szűkítő intézkedés is. (Ahogy az is, amikor a veszélyhelyzet árnyékában erőből dönt el vitás kérdéseket – például a Városliget beépítése-, illetve tovább szórja a pénzt a holdudvarnak.) 

Segítség! Rémhír vagy sem? | Magyar Hang

A másik célpont az önkormányzati szféra, az innen rekvirált pénz híján komoly működési zavarba kerülhetnek a vírus elleni védekezésben eddig is többletterhet vállaló települések. A totális központosítás állandó késztetése mellett a szándék nyilvánvalóan az ellenzéki önkormányzati vezetők büntetése, ám ezt nehéz lesz úgy kivitelezni, hogy a fideszesek ne járjanak rosszul. Hihetetlenül kicsinyes, egyben beteges hatalmi logika köszön itt vissza, s okkal indítja be a fantáziát: vajon honnan lehetett volna még pénzeket átcsoportosítani, milyen tételeket kezel tabuként válság idején is az Orbán-kormány?

Tudatosan meggyengített önkormányzatokkal nem beszélhetünk erős államról. A miniszterelnök a veszélyhelyzetben tovább gyengíti, illetve kiüresíti a hatalmát az alkotmányos rendünk szerint korlátozó fékeket és ellensúlyokat jelentő intézményeket. A vírus támadása az eleve gyenge immunrendszerű jogállamiságunkat is fenyegeti.

A kritikus, értsd: valódi sajtó elleni leszámolásnak egyelőre megágyaz a kormány, propagandistái mindenesetre már minden szakmai és erkölcsi normát áthágó hajtóvadászatot indítottak a kormánytól független média ellen. Nagyon is ügyel tehát arra az orbáni hatalom, hogy bárhogyan is alakuljon a válsághelyzet, bármekkora károkat is okozzon a gazdaság megroppanása, s bárhogyan is vizsgázzon a kormány a vészterhes időkben, akit el akar takarítani az útból, az ne okozhasson neki többé problémát. Se erős ellenzék, se a kormánynak ellentartó önkormányzatok, se kellemetlen kérdéseket feltevő sajtó. Se más autonóm szereplő az élet bármely területén. Világos, riasztó jövőkép.