Más hangulatot akarnak sugározni

Más hangulatot akarnak sugározni

Bartók Béla út (Fotó: Flickr/Istvan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Túlélte a vendéglátóhely az elmúlt évek hosszú hónapokig tartó lezárásait, kiheverte az inflációt, a gazdasági nehézségeket? Nekimenne a következő hónapok rezsiválságának? Majd az önkormányzat tizenkilencre lapot húz: küzdjön meg a korai zárórával is!

Most épp Újbudán tett hasonló, egyhangúlag megszavazott javaslatot a párbeszédes Barabás Richárd, a Facebook-oldalán büszkén hirdetve a szigorítást. Hogy aztán kommentekben már azt fejtegesse, valójában csak egységesítés történik, és amúgy is, kérjenek az érintettek évente kivételezést. De azért csak egyértelművé tette: nem szeretnék, hogy a Bartók Béla úton éjjel egy után nyitva maradjon bármi is. Így magyarázta ezt Hont Andrásnak adott válaszában: „Újbuda nem Erzsébetváros. (...) Az itt működő galériák, designer- és alkotóterek, irodalmi kávézók, éttermek egészen más jellegűek és egészen más hangulatot akarnak sugározni, mint Erzsébetváros szórakozóhelyei.”

Felmerül ilyenkor a kérdés, Barabásnak pontosan mi a baja a Fidesszel, ami pontosan hasonló logika mentén érvel a többségi demokrácia mellett. A kormánypártok elképzelése is úgy szól, hogy ők megnépszavaztatják a transzügyeket, majd ha a többség úgy dönt, tovább szívatják értelmetlenül a kisebbséget. Hiszen eldöntötték, egészen más hangulatú országot akarnak sugározni, mint amilyen mondjuk Németország!

Szép dolog persze, ha vannak mindenféle izgalmas várospolitikai elképzeléseik. Csak sajnos általában azt látjuk, hogy az organikusan fejlődő dolgokat akadályozzák vagy nem segítik, majd amikor kialakul valami, rátelepednének, megint másokat akadályozva. Rendszereken is túlnyúlik ez, ugyanezt láttuk már 2009-ben, ugyanezt sínylette meg végül a Zöld Pardon is. Ismerősömék nemrég zártak be a Bartókon több évnyi nehézség után. (Azt is évekig hiába próbálták elintézni, hogy legalább ki lehessen ülni a hely elé.)

Van valami eleve zavaró abban is, ahogy folyamatosan a még életben lévő vendéglátóhelyeket próbálják regulázni, mindezt abból a téves elképzelésből kiindulva, hogy az éjszakai életet minél inkább fékezni kell. (Így kerülnek el Csepelre, Kőbányára is fontos klubok.) Pedig minél kevesebb hely van nyitva, annál inkább az utcára szorulnak a szórakozni vágyók, és annál inkább romlanak a bűnügyi statisztikák is. De hát biztos ettől lesz itt nyitottabb, szabadabb és jobb hangulatú, lehetőségekkel telibb világváros.

Olvassa reggeli véleménycikkünket, valamint az elmúlt nap legfontosabb híreit és a következő órák várható eseményeit összefoglaló „képbehozónkat” kora reggel már a postafiókjába érkező hírlevelünkben! A kávé koffein a testnek, a Magyar Hang reggeli hírlevele koffein a szellemnek! Iratkozzon fel, és kezdje velünk a napot!