Miért lenne meglepő, hogy gyászoljuk II. Erzsébetet?

Miért lenne meglepő, hogy gyászoljuk II. Erzsébetet?

II. Erzsébet a Westminster-apátságban 2019. október 15-én (Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meglep, hogy II. Erzsébet halála óta mennyien csodálkoznak azon, miért is gyászolják mindenütt a királynőt. Értetlenül figyelem az értetlenkedést azon, hogy „republikánusok”, távolabbi országok lakói éppúgy búcsúznak tőle, ahogy saját alattvalói.

Azon már sajnos kevésbé csodálkozom, ahogy ilyenkor felerősödnek a hangok, melyek szerint a királyság valamiféle letűnt, anakronisztikus intézmény, és sürgősen el kellene felejteniük a briteknek is. Egyben irigyelve figyelem a szigetországban élőket, akiknél a hagyomány folyamatos tudott maradni, és még ma is számtalan új élményt, érzést képes adni. Kissé nevetséges, amikor a földrész másik feléről mondanák meg, hogy valójában mennyire érzik az angolok kiüresedettnek a monarchiát. Főleg, hogy a gyász képei, a videóinterjúk megszólalásai nem épp ezt erősítik.

Ennek ellenére persze az elmúlt évtizedekben találkozhattunk bőven a királyi család jogos kritikáival. De nem épp az cseng végtelenül hamisan, amikor mi emlegetjük azt, hogy mennyibe kerül a briteknek a királyi család, vagy hogy mennyire bulvárosodott el az életük? Inkább ezek ismételgetésén lennék meglepődve, nem pedig azon, miért is gyászolja sok magyar II. Erzsébetet. Épp azért, amiért sok brit is: állandóságot jelentett az életünkben. A hetven évnyi uralkodás egészen rendkívüli az emberiség történetében. A mai húszasok dédszülei, nagyszülei is fiatalok voltak még, amikor trónra lépett.

Mindenki tisztában volt vele, hogy ez meg fog történni, épp úgy, ahogy tisztában van saját maga és a hozzá közel állók halandóságával is. Csak ezeket a legtöbbünk nem gondolja végig komolyan, a jövő homályába utalva az egészet. II. Erzsébet hosszúra nyúlt uralkodása azt éreztette, mintha lehetséges lenne, hogy az idő megálljon. Mintha nemcsak helyek, művek képviselhetnék az örök állandóságot, de emberek is. Hogy ezt épp a brit királynő jelentette, részletkérdés. Ettől még nem kell szükségszerűen királyságpártinak lennünk. De látva azt, miféle egységet tud teremteni a briteknél, és a hagyomány, a közösség milyen szép megnyilvánulásai fakadnak belőle, akár könnyedén válhatunk azzá is.

Olvassa reggeli véleménycikkünket, valamint az elmúlt nap legfontosabb híreit és a következő órák várható eseményeit összefoglaló „képbehozónkat” kora reggel már a postafiókjába érkező hírlevelünkben! A kávé koffein a testnek, a Magyar Hang reggeli hírlevele koffein a szellemnek! Iratkozzon fel és kezdje velünk a napot!