Mindent és annak ellenkezőjét

Mindent és annak ellenkezőjét

Beoltanak egy pácienst a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal, a Comirnaty-vakcinával a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházban Kecskeméten 2021. április 23-án. MTI/Ujvári Sándor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha Ön is elvesztette a fonalat azzal kapcsolatban, hogy mi is a helyzet most az oltóanyagokkal és az oltakozási lehetőségekkel, ne hibáztassa magát: az még Magyarországon is csak ritkán fordul elő, hogy a kormány két héten belül háromszor is határozottan állít valamit, majd néhány nap múlva annak az ellenkezőjét. 

Először azt állították, hogy olyan statisztikákat fognak nyilvánosságra hozni, amelyek bizonyítják, hogy a Sinopharm vakcinája hatékonyabb, mint a Pfizer/Biontech oltóanyaga, de a Szputnyik V a leghatékonyabb. Miután a nyilvánosságra hozott táblázatról a szakértők egybehangzóan kijelentették, hogy alkalmatlan a fenti állítás bizonyítására, már az volt a kormányzati álláspont, hogy a táblázatból valójában az derül ki, hogy minden vakcina biztonságos, és az oltóanyagok összehasonlítása nem is volt célja az adatsornak.

Ennél húsbavágóbb élmény lehetett sokak számára, amikor Orbán Viktor miniszterelnök múlt hét végén bejelentette, hogy “csak a pénteki napon” százezer Pfizer vakcina áll rendelkezésre az oltópontokon.

A regisztrációs rohamot követő rendszerösszeomlásról aztán határozottan azt állították, hogy azt terheléses támadás okozta, majd néhány nap múlva már azt közölték, hogy nem tudják, mi okozta, mert még zajlik a vizsgálat. 

Orbán Viktor azt az állítást is tette, hogy akinek pénteken nem sikerül felvenni a Pfizer vakcináját, az "hetekig" nem jut majd ilyen oltóanyaghoz, mivel azt a 16-18 éves korosztálynak kell félretenni. Csütörtökön ehhez képest bejelentették, hogy 120–180 ezer adag Pfizer és Moderna vakcina fog érkezni hetente, az oltópontok ebből már jövő héten is kapnak, csak kevesebbet, mert még második oltásokra és a fiatalok vakcinálására is félre kell tenni a szállítmányból.

A kormány szűk két héten belül három esetben tett egymásnak ellentmondó állításokat. Mindez annyira nyilvánvaló, és annyira közvetlenül érinti a polgárokat, hogy az oltási hajlandóságra is hatással lehet. Ha a kormány az oltás lebonyolításával kapcsolatos legfontosabb kérdésekben teljesen mást állít az egyik héten, mint a következőn, akkor pusztán logikai alapon bárkiben felmerülhet a kérdés, hogy az oltóanyag hatékonyságával vagy biztonságosságával kapcsolatban vajon mennyire megbízhatóak az állításai.

Friss hír egyébként, hogy 16 milliárd forintot költ a kormány oltáselllenesség elleni plakátkampányra.Talán úgy gondolkodik, hogy az ilyenekkel eddig is képes volt hatékonyan befolyásolni a választókat, de annyival azért nem növelték a Fidesz táborát, mint amennyi oltakozóra most a kormánynak szüksége lenne. És azt se feledjük el, hogy a szavazókorú népesség nagyjából harmada (2018-ban az országgyűlési választáson 30 százaléka) távolmaradásával tüntetett még akkor is, amikor "csak" azt a bizonyos ikszet kellett volna berajzolnia. Biztos, hogy ők is tartják majd a karjukat?