Nagy igazság: a békéhez erő kell!

Nagy igazság: a békéhez erő kell!

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin tavaly szeptemberi moszkvai találkozójukon (Fotó: Reuters/Alexander Zemlianichenko)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vasárnap sem maradhatott muníció nélkül a hazai béketábor. Ezúttal Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője ismételte el közleményében a leckét: nem fegyverekre, hanem azonnali tűzszünetre van szükség! Éles szavakkal ítélte el az Európai Parlament (EP) elnökének, Roberta Metsolának az Ukrajnának való további fegyverszállításról szóló felhívását. Úgy véli ugyanis, ez a háború eszkalációjához vezethet, ám ők nem engedik, hogy a magyarokat belerángassák ebbe a háborúba.

Minden jóérzésű ember azonnali tűzszünetet akar, ami véget vet a vérontásnak, ám Orbán Viktor pártja és kormánya mintha nem tudná, kinek érdemes elküldeni az ezt sürgető üzeneteket. Azok ugyanis elsősorban a Putyin-pártiság felé terelt hazai bázisnak szólnak, illetve a nyugati közösségnek. Ám a béke kulcsa jelenleg Moszkvában van. Ha Ukrajna tűzszünetet kér, az a vereség elismerését jelenti, ami jelentős területek elvesztésével, a hatályos nemzetközi jogrend semmibe vételével járna. A történelem pedig azt tanítja, hogy az ilyen engedmény felbátorítja, további hódításokra ösztönzi a Putyin-féle vezetőket, vagyis aligha ez a béke útja. A békéhez Moszkva akarata kell, amit azonban a jelek szerint csak erővel lehet kikényszeríteni. Ezért helyes, hogy a Nyugat az ukrán védelmi képességet erősítő segítséget is nyújt. Hiszen tetszik, nem tetszik, a békéhez erő kell. Honnan is ismerős a szlogen?

A kormány békeszólamainak hamisságát az is leleplezi, hogy miközben szavakban elítéli a nyugati fegyverszállításokat – az oroszoknak drónokat szállító Iránt persze nem ostorozza a propaganda –, nem veszteget túl sok szót arra, hogy Moszkva felfüggesztette részvételét az Új START nukleáris egyezményben. Ez vajon nem sodorja közelebb a világot a globális háborúhoz?  

A Fidesz képviselői szövetségesek nélkül, súlytalanul lebegnek az EP-ben, a kormány álláspontjával elszigetelődött az uniós tagállamok közösségében. Orbán Viktor egyedül a Vatikánt nevezte meg szövetségeseként, de könnyen lehet, csalódnia kell.  

- Úgy gondolom, hogy a hangsúly – ami az ukrán hangsúlyt jelenti – továbbra is az ellenálláson, a (katonai) győzelmen van, és csak utána gondolunk a békére. Nem hiszem, hogy ebben a szakaszban a katonai megoldás előmozdítása nélkül a béke kerülne a középpontba – nyilatkozta nemrég a Vatikán külügyminisztereként is emlegetett Paul Richard Gallagher érsek a Magyar Kurír szemléje szerint az America Magazine jezsuita lapnak. Azt is megjegyezte, hogy az igazságos béke az oroszok kivonulását jelentené, Ukrajna nyugati támogatása pedig önmagában nem a konfliktus eszkalációja.

Fideszül ez maga a háborús uszítás. Hidvéghi Balázs már írhatja is az újabb közleményt.