Négy év egy életért

Négy év egy életért

A lány halálának helyszíne Borsodnádasdon (Fotó: Tompos Ádám/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha Magyarországra jössz, tiszteletben kell tartanod a kultúránkat. Például, hogy nálunk a mentálhigiénés védekezés megköveteli: igazságérzetünk felhorgadásának bizonyos megkötésekkel adjunk hangot.

Tehát nyilván nem csatlakozunk a bíróságok elleni hadjárathoz, csak mert épp egy ítéletet aránytalanul enyhének, egy ítélkezési folyamatot elhúzódónak tartunk. Az utóbbi időben sajnos tarthatunk egyre gyakrabban. A győri családirtóval szembeni korábbi eljárás, vagy épp Renner Erika támadójának esete mutatja, hogy a jogrendszer gyenge pontjait könnyű kihasználni.

És ezt mutatja most a borsodnádasdi eset. Az ügy még nem húzódik annyi ideje, mint Renner Erikáé, itt viszont épp ez a közelsége tesz hozzá a sokkhatáshoz: a 17 éves K. Csengét mindössze három éve, 2017-ben gyilkolták meg. Az elkövető, B. Roland lemeztelenítette és egy vízaknába dobta őt, ám állítása szerint azért, mert halottnak hitte, és attól tartott, őt fogják az elkövetőnek hinni.

„Nincs igazság, nincsen, egyáltalán nincsen" | Magyar Hang

A roppant életszerűnek tűnő helyzet akár reálisabb magyarázat is lehetne, ha azt nézzük, hogy az akkori hírek szerint alkohol és herbál hatása alatt követte el szörnyű tettét. Csakhogy ne tévedjünk: azért, mert nem tudták rábizonyítani, hogy ő bántalmazta előtte Csengét, még nem feltétlenül nem is ő követte el. Persze, a bíróság nem indulhat ki feltételezésből. De az nagyon is tény, hogy a halált a fulladás okozta. Gyakorlati értelemben semmi különbség aközött, hogy ő bántalmazta, majd azt gondolva, hogy halott, bedobta, vagy csak véletlenül talált rá az eszméletlen lányra. Mert aki ilyen könnyedén, állítása szerint zavarodottságból végez egy társával, ráadásul módszeresen, levetkőztetve őt előtte, az talán veszélyesebb is, mint aki hideg megfontolásból teszi. Az két év múlva újra gyilkolhat. Akkor mit fogunk mondani a leendő áldozatok rokonainak?

Egy szóval, ha a jogi helyzet, a bizonyítékok esetleges hiánya és más körülmények oda vezetnek, hogy egy veszélyes gyilkos négy évből csak hármat tölt le, a többit házi őrizetben, az valahogy nagyon nincs rendben. És igen, a megoldás ettől még nem az, hogy Kocsis Máté kommentálja az ítéletet, a kormány pedig újabb támadásba kezd. Főleg, hogy a jogi környezetért a felelősség elsődlegesen az övék. És még inkább nem az a megoldás, hogy a bírót állítsuk pellengérre, napjaink Kuruc.infóját játszva, ezúttal nem meglepő módon a Pesti Srácokon. Viszont változás kell, mert egyszerűen nem úszhatják meg ennyivel azok, akik más életét elveszik, közben családtagok, barátok életét is örökre romba döntve.