Népszavazás a Holdon

Népszavazás a Holdon

A tervezett akkumulátorgyár ellen tüntettek Debrecenben 2023. január 28-án (Fotó: Szabó Zsolt László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem hagyta jóvá az LMP országos népszavazási kezdeményezését a Nemzeti Választási Bizottság. A zöldpárt azt kérdezte volna meg a választópolgároktól, egyetértenek-e azzal, hogy akkumulátorgyárat csak abban az esetben lehessen létesíteni egy településen, ha azt a helyi lakosság helyi népszavazáson támogatja. 

A választási bizottság részletes jogi érvelést tett le az asztalra, amelyet halandó emberek számára röviden úgy lehetne lefordítani, hogy a kérdés szerintük egyrészt túl konkrét, másrészt népszavazásra az alaptörvény szerint csak kivételesen kerülhet sor, egyébként a választók képviselőik útján gyakorolják a hatalmat – vagyis a kérdés túl nagy falatot kanyarítana le az önkormányzat hatalmából egy konkrét gazdasági területen, és azt főszabályként a lakosságnak adná. 

Nagy önuralomra van szükség, hogy ne kapja el az embert a csillapíthatatlan nevetés, amikor végigolvassa a választási bizottság rendkívül alapos indoklását, és közben eszébe jut, hogy a parlamenti kétharmad által az elmúlt években rohamtempóban elfogadott törvénykazalnak vajon mekkora része menne át egy hasonlóan szigorú szűrőn. 

A választási bizottság azt is megjegyezte az indoklásban, hogy most is tarthatnak helyi népszavazást bármelyik településen bármelyik akkumulátorgyárról, ha a kérdés átmegy a választási bizottságon, és összegyűlik a kezdeményezéshez elég aláírás. Ha nevetni nem is, azért elmosolyodni ezen is el lehetne, hiszen ennek a tételnek az igazságát éppen az LMP bizonyította, amikor a debreceni akkumulátorgyárról sikerrel nyújtott be helyi népszavazási kérdést. Kezdhette volna gyűjteni az aláírásokat, mégsem élt a lehetőséggel, inkább országos népszavazást kezdeményezett. 

Ez egyelőre annyi eredménnyel járt, hogy eljárást eljárás követ – az országos kérdés ügyében az LMP fellebbezett, a debreceni helyi népszavazás ügyében pedig a Momentum nyújtott be kérdést, de az nem ment át – úgyhogy ők is fellebbeztek. Benyújtott kérdéseket ezen kívül a Mi Hazánk és debreceni civilek is. Hogy kinek a kérdései mennek majd át a rostán, és vajon ki kinek a támogatására számíthatna az aláírások összegyűjtésénél, egyelőre rejtély. Nem beszélve arról, hogy mit szól majd mindehhez a Fidesz: megtartható-e háborús veszélyhelyzet idején egy népszavazás, vagy a választási bizottságot esetleg túlságosan leterheli a szomszédban dúló háború, és legjobb lenne akkor konzultálni, amikor a gyártósorról már le is jöttek az első akkumulátorok.