Nézd, Andi, medve!

Nézd, Andi, medve!

Négy csillagos szálloda wellnessrészlege épül Gyimesközéplokon (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mégiscsak gazdag ország vagyunk: miközben az energiaárak miatt november elsején négy hónapra bezárt Budapest és egész Magyarország legnagyobb szállodája, és még fideszes vezetésű városokban is korlátozzák a közszolgáltatásokat, Székelyföldön kilenc luxushotel épül a magyar adófizetők pénzéből. Az elsőt már átadták, le is teszteltük, itt elolvashatják.

Négy és ötcsillagos házak, de még egy hatcsillagos luxus resort is. Ugyan a szállodák minősítő rendszerében az öt csillag az elérhető legnagyobb, a Mészáros Lőrinc üzlettársa által, adófizetői pénzből épített gyergyóremetei szállodának hat lesz. Erről a magyar közpénzt szétosztó magánalapítvány vezetője beszélt egy turisztikai konferencián Csíkszeredán, kiemelve azt is, hogy ez az exkluzív helyet a „felső tízezer” számára építik egy magánrepülőtér mellé a Görgény-havasok lábánál. Nyilván azért, hogy a NER-ben elvégzett verejtékes munka fáradalmait a kíváncsi szemek elől elzárva lehessen kipihenni: kiröpennek a magángéppel, esznek-isznak, meglesik a medvét, aztán jöhetnek újra a dolgos hétköznapok.

Ezen a konferencián egyébként végigkérdeztem a helyi turisztikai szakembereket, sőt még a régió egyetlen olyan főiskolájának vezetőit is, ahol turizmus szakirányú képzés van: a döntéshozók kikérték-e a véleményüket, netán tanácsaikat erről a gigantikus projektről? A székelyföldi turizmusba ugyanis soha nem érkezett ennyi (köz)pénz egyszerre. A választ az olvasó is tudja: nem.

Nagyon életszerű az egész: kiosztanak több tíz millió eurónyi magyar közpénzt, és pont annyian pályáznak a vissza nem térítendő támogatásra, ahányan nyernek is. Sőt, ketten időközben meggondolják magukat, mégsem kell nekik az ingyenzsé, ezért épül csak kilenc luxushotel a tervezett tizenegy helyett. A beruházásokról egyébként cikksorozatot tervezünk, ezért is érdemes a jövőben is megvásárolni a Magyar Hangot.

Félreértés ne essék: nem a határon túli magyarok támogatása ellen vagyunk. E sorok írója is a Székelyföldön született, ám egyáltalán nincs meggyőződve arról, hogy pont luxushotelre lenne a legnagyobb szükségük az ott élő magyaroknak. Keleti szomszédunknál is drágult az energia, a turizmus kilátásai nem a legfényesebbek, így például az ország legfelkapottabb turisztikai térségében, a román tengerparton is áron alul árulják a szállodákat. Mi pedig építünk a magyar adóforintokból hétszáz (!) új szobát.

Olvassa reggeli véleménycikkünket, valamint az elmúlt nap legfontosabb híreit és a következő órák várható eseményeit összefoglaló „képbehozónkat” kora reggel már a postafiókjába érkező hírlevelünkben! A kávé koffein a testnek, a Magyar Hang reggeli hírlevele koffein a szellemnek! Iratkozzon fel, és kezdje velünk a napot!