Nézzük, amit elénk raknak

Nézzük, amit elénk raknak

Váradi Gergely, Patkós Márton, Szász Júlia A besúgóban (Fotó: HBO MAX/Gabor Kotschy)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kijózanító látni, ahogy a HBO Max egyik pillanatról a másikra eldobja azokat az európai produkciókat, amelyekre eddig olyan büszkék voltak ők és mi is. Pontosabban szólva nem is az HBO hajítja el ezeket, lemondva a további saját gyártásról, hanem tulajdonosa, a nemrég egyesülő Warner Bros. Discovery. Az összeolvadásból egyértelműen a Discovery jön ki jobban, nem véletlenül az ő javukra kell most búcsúznunk nemcsak magyar, de román, cseh vagy éppen skandináv kedvenceinktől. Jönnek helyettük majd mindenféle dzsungelben játszódó reality-k, vadállatos természetfilmek. És még csak az sem biztos, hogy ezeket nem fogják rengetegen nézni.

A streaming szerepe folyamatosan változik, szép lassan átvette a filmkölcsönzők és mozik mellett a televízió szerepét is. Bár ez nem is a legpontosabb megfogalmazás, hiszen rengetegen már eleve tévén nézik a különböző streaming-műsorokat. Miért is ne hasonló produkciókat keressenek, mint amit a kereskedelmi tévék kínálnak? Igaz, a magyar HBO Max is realitygyártásba tervezett fogni (mondják, ez meglesz, de azért ne vegyük biztosra), de a tőlük megszokott minőségre a jövőben nem feltétlenül érdemes számítani. A Discovery-vel való egyesülés, és a román vagy norvég sorozatok félresöprése is nagyon ez irányba mutat.

A szomorú tanulság, hogy ezek a produkciók valójában elhanyagolható porszemek a nagy egész szempontjából. A spanyol gyártásokat sem azok kiemelkedő minősége miatt tartják meg, hanem mert tudják azokat terjeszteni a latin-amerikai piacon. A franciák pedig az ottani törvények miatt maradnak, muszáj bizonyos mennyiségű saját tartalmat előállítaniuk. Hasonló szempontok döntenek végül, nem pedig az, hogy az Időbevándorlók vagy a Bakelit sorozatokat mennyire tartottuk különlegesnek. Jellemző az is, hogy amíg csak be nem jelentették, hogy leállnak az európai saját gyártással, a nyugati sajtóba nem is nagyon jutott el a lekerülő produkciók híre. A besúgó most legalább kapott egy mondatot a Variety cikkében. De ennyi.

Miközben azt hinnénk, hogy egyre inkább egyesülnek a piacok, valójában a nagyok maradnak nagyok, a kicsik pedig továbbra is leépíthetők. Egyfajta aranykornak is tekinthetjük a mai időket, amikor minőségi cseh, lengyel, svéd sorozatok előtt izgulhattunk, ők is megismerhették, mit tudnak a magyarok. És megismerhettük mi is: az HBO fellendítette a magyar sorozatgyártást, a kertévék is azt igyekeztek másolni, amit előbbiektől kaptunk. A jövő, sajnos, úgy tűnik, nem a színesedő kínálaté, és hiába minden tiltakozás, végül az üzleti szempontok fognak diktálni: nézzük, amit elénk raknak.

Olvassa reggeli véleménycikkünket, valamint az elmúlt nap legfontosabb híreit és a következő órák várható eseményeit összefoglaló „képbehozónkat” kora reggel már a postafiókjába érkező hírlevelünkben! A kávé koffein a testnek, a Magyar Hang reggeli hírlevele koffein a szellemnek! Iratkozzon fel és kezdje velünk a napot!