Niedermüller Péter okos ember…

Niedermüller Péter okos ember…

Niedermüller Péter (Fotó: Niedermüller Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

…így aztán pontosan tudja, hogy ha leírja azt, hogy „gondoljunk azokra a magyarokra is, akik Trianonnak is köszönhetően ma jobban élnek Romániában, Szlovákiában, és a többi környező országban, mint mi itthon Magyarországon”, akkor azzal érvénytelenít minden mást, amit a nemzeti összetartozás napja kapcsán írt. Úgyhogy én sem fogok írni róluk egy büdös szót se. Ha az egyébként érvényes közpolitikai problémafelvetést európaisággal álcázott, gőgösen odavetett féligazságokkal akarja eladni, akkor így járt. Ezt érdemli.

Maradjunk most annál, hogy Niedermüller Péter tényleg egy okos ember. Így aztán pontosan tudja, hogy bizony voltak és még mindig vannak magyarok a környező országokban, akiknek Trianon nem a „megmaradt szabadságot, a nyílt társadalmat, az Európához való tartozást, a jobb élet, a jövő reményét” hozta el. Hanem „hazugságokra épülő politikát, olcsó, ostoba nacionalista demagógiát, és a mindent eluraló korrupciót”.

Egészen biztos vagyok abban, hogy Niedermüller Péter azt is tudja, hogy ahogy ő írja, „itthon, Magyarországon” is rengeteg olyan magyar él, aki Trianonnak köszönhetően nem él jól. Százkét éve ugyanis nem csak puszta négyzetkilométerek szakadtak le Magyarországról, hanem működő gazdasági egységeket is szétzúztak. Komplett városok, falvak, járások maradtak például megélhetést adó gyárak, bányák nélkül, északon, keleten és délen egyaránt. És talán ami ennél is fontosabb: a Kárpát-medence polgársága is hatalmas ütést kapott, amikor Nagyvárad, Szabadka, és Kassa is odalett.

A magyar elit 1920 óta nem tud mit kezdeni ezzel a helyzettel, azóta nem tud megoldást adni ezekre a gyakorlati és kulturális problémákra, amik a trianoni békediktátumból és következményeiből fakadnak. Sem határon innen, sem pedig túl. A 2004. december 5-i népszavazást követően pedig a magyar elit rájött (vagy legalábbis itt kapott a társadalomtól végérvényesnek látszó visszaigazolást), hogy miként úszhatja meg ezt a feladatot. Elég, ha oldalt választanak és vagy olcsó, ostoba nacionalista demagógiával, vagy európaisággal álcázott, gőgösen odavetett féligazságokkal hergelik a szétszakítottakat.

Niedermüller Péter okos ember, pontosan tudja, hogy mit kap majd most a kormányoldal el- és kitartott holdudvarától. Ami azt illeti, meg is érdemlik egymást. Magyarország viszont többet érdemel. Kezdetnek mondjuk igazságot.