Okos enged...?

Okos enged...?

Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely (Forrás: Karácsony Gergely/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Könnyen lehet, hogy a ma kezdődő hétre úgy fogunk visszatekinteni, mint arra az időszakra, amikor eldőlt a 2022-es parlamenti választás. A miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulóját megelőző napok alighanem intenzív egyeztetésekkel, kemény szócsatákkal telnek majd, a tét ismeretében ez így természetes.

Különös döntést hozott az összefogott ellenzék azzal, hogy nem kettő, hanem három jelölt juthat be a második fordulóba. Ha ketten maradnak állva, fel sem vetődik a visszalépés kérdése. A harmadik hely megszerzésével Márki-Zay Péter nagy sikert aratott, ám rögvest csapdahelyzetben is találta magát. Ha nem tudja rávenni Karácsony Gergelyt a visszalépésre – és a jelek szerint nem tudja –, neki kellene félre rántania azt a bizonyos kormányt, ellenkező esetben ő lehet a felelős azért, ha bekövetkezik, amit az ellenzék számára a legveszélyesebbnek tart: Dobrev Klára lesz Orbán Viktor kihívója. Ha visszalép, azt kockáztatja, hogy azon melegében el is veszíti azok támogatását, akik az ellenzék megújulásának reményében rá adták (vagy adnák) a voksukat. Helyesen mondja Márki-Zay Péter, hogy ez nem hiúsági kérdés, de morális alapon kikezdhető a visszalépés (különösen akkor, ha a nép közvetlen véleménynyilvánítása helyett közvélemény-kutatók becslései alapján születik döntés, miközben a felek máris pozíciókat kínálnak). Két helyről nem lehet ezt az eljárást kifogásolni: a DK és a Jobbik felől, akik a választók feje felett állapodtak meg az egyéni választókerületek jelentős részében.

Bár Dobrev Klára és a Demokratikus Koalíció szerepelt a legsikeresebben az első fordulóban, egyharmados eredményük korántsem támasztja alá a feltételezést, miszerint Gyurcsány Ferenc az úr az ellenzéki oldalon. A három miniszterelnök-jelölt között ugyanakkor van egy, akit csak erőlködve, és van egy másik, akit sehogyan sem lehet összekapcsolni a 2010 előtti kudarcos kormányzással, illetve 2006-tal. Ennek pedig jövő tavasszal jelentősége lesz. Mielőtt Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter meghozza végleges döntését, szerencsés volna, ha a kiesett jelöltek, elsősorban Jakab Péter, közölnék, kit támogatnak a pártjukkal együtt a második fordulóban. Nem illő a sunnyogást választani egy ilyen történelmi pillanatban.