Orbán gyurcsányi vagyonátmentése

Orbán gyurcsányi vagyonátmentése

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. június 3-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pár hónapja egy államtitkár az egyik alkotmánybíróval készített interjút a miniszterelnök egyik hetilapja számára. (Igen, mindez Magyarországon történt.) Önmagában már ez is borzasztó abszurd, úgy meg aztán pláne az, hogy többek között a „rendszerváltozáskor elmulasztott döntések hosszú árnyékáról, valamint a kommunista elit gazdasági és médiahatalmának átmentéséről” beszélgettek.

Még röhejesebbé, vagy felháborítóvá válik a sztori annak fényében, hogy a szóban forgó államtitkár Orbán Balázs volt. Az az Orbán Balázs, aki a minap a magyar államot képviselte, amikor átadtak egy Orbán Balázs vezette alapítványnak két pécsi, hét (!) révfülöpi, egy szekszárdi, egy szombathelyi és egy zalaegerszegi ingatlant. Az államtitkár és a Mathias Corvinus Collegiumot (MCC) fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke mindezt azzal magyarázta, hogy két sapkája van, az egyikben adta, a másikban átvette az adományt.

Nos, pontosan így nézett ki a rendszerváltás idején a jobboldal által és a már idézett interjúban is kárhoztatott, kótyavetyélő „kommunista vagyonátmentés”: így lettek annak idején MSZMP-s pártfunkcionáriusokból a szabad verseny elszánt, liberális hívei. Így kerültek gyárak és ipartelepek fillérekért államiból magánkézbe, hogy aztán lakat kerüljön rájuk.

Úgyhogy vélhetően a Fidesz (és a KDNP) holdudvarában jelzik majd rosszallásukat az államtitkár úr felé azok, akik még most is haragszanak arra a Gyurcsány Ferencre, aki ugye „tisztességesen és becsületesen” szerezte meg a vagyona alapjait a rossz emlékű kilencvenes években. És persze alighanem az itt látott orbáni gyakorlat és úgy általában az „orbáni diktatúra” ellen tiltakozó lánglelkű demokraták is tisztában vannak azzal, hogy vajon honnan is vehette a sapkaváltogató Orbán Balázs ennek a vagyonátmentésnek az alapötletét.

Külön említést érdemel, hogy mivel indokolta mindezt Orbán Balázs. (Most nem arra gondolok, hogy szerinte Nyugat-Európában is van olyan, hogy egy politikus egyben kuratóriumi alapítványt elnököl. Knézy Jenővel szólva az ilyen érveket inkább „tegyük el viccesbe”). Orbán azt mondta, hogy azokat a közfeladatokat, amiket az MCC ellát „egy államháztartáson kívüli szervezeti egység hatékonyabban tudja ellátni”. Az elszámoltatás helyett diplomata-útlevéllel büntetett hazafi és üzletember, az ex-SZDSZ-es Kóka János sem mondta volna szebben. De rendben, egye fene, legyünk nagyvonalúak, és tudjuk be valamiféle sajátos konszolidációnak, hogy a szuperszuverén kormány egyik államtitkára ilyen libernyák elveket hangoztat, hogy „az állam rossz gazda”. Viszont nagyon figyeljünk, amikor a közfeladatok ellátására az MCC „esetleg” némi közpénzt is kap majd.

Vajon államtitkári, vagy alapítványi sapka lesz majd akkor Orbán Balázson?