Orbán meztelen

Orbán meztelen

Orbán Viktor miniszterelnök napirend elõtt szólal fel az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. december 14-én. MTI/Illyés Tibor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Állítólag jól kormányoznak. Hogy ugyan lopnak, persze, de hát melyik nem lop, viszont ezek legalább tudnak kormányozni. (Amúgy majd akkor lesz errefelé bármiféle polgári nyitányocska, ha ez a „melyik nem lop” kikopik a magyar népi demokratikus gondolkodásból.)

Egy kezdő pedagógus bére. Egy ápolónő havi jussa. Egy rendőr nettója. Az állami egészségügy minősége. A magukra hagyott szegény régiók állapota. A cigányság helyzete. A digitális oktatás milyensége. A teljes kulturális szféra államtalanítása. A szociális szféra. Na, jó, leálltam, mielőtt befordulnék.

Engem most nem érdekel a politikai hókuszpókusz, a propaganda működtetése, az ilyen-olyan játszmák, a hergelés, még a családtagok mértéktelen gazdagodása se. Nem, ne lopjanak, nem azt mondom. Senki se lopjon. Csak ez most mellékes, amikor arról van szó, hogy jól kormányoznak-e. Vagy, hogy kormányoznak-e.

Gurmai Zita hétfőn fordult azonnal kérdéssel a miniszterelnökhöz. Az MSZP politikusa szerint még az ünnepek előtt fel kellene állítani több ezer koronavírus-tesztelő pontot az országban, ezzel növelve a karácsonyra készülődő nép nyugalmát. (Egyébként az MSZP-nek felesleges ilyeneket kitalálnia, mert képtelenség lenne felállítani több ezer koronavírus-tesztelő pontot, nincs hozzá ember, aki a teszteléseket megcsinálná, már most sincs elegendő kapacitás. Hogy ez miért van ekként, az is egy jó téma, de ezt is hagyjuk.) Gurmai Zita azzal zárt, hogy mivel Orbán Viktor teljes felhatalmazást kért és kapott, ezért ő a felelős.

És akkor íme, Orbán Viktor válasza: „Hiába próbálja támadni a kormányt, ebben az ügyben a kormányt semmilyen felelősség nem terheli. Nekünk egy dolgunk van: legyen elegendő lélegeztetőgép, legyen elegendő orvos és ápolónő, legyenek a betegeket befogadni képes kórházak és minél hamarabb legyen vakcina. Ez a kormány felelőssége, és ennek eleget is teszünk”.

Hát nem csak. Ki döntötte el például, hogy a katás kisvállalkozások életben tartása helyett odaszigorítunk nekik egy jó nagyot? Ki döntött róla, hogy munkahelyvédelem címszó alatt épp a legsérülékenyebb honi cégeket nem támogatják? Ki határozott róla, hogy a munkanélkülivé váló magyar polgárok ne kapjanak extrasegítséget? Ki engedte a telt házas sporteseményeket még akkor is, amikor Európa többi része már szigorúan bezárkózott? Ki találta ki az idősek vásárlási sávját úgy, hogy szinte azonnal vissza kelljen vonni a rendeletet, így most aztán semmi plusz nem óvja a legveszélyeztetettebbeket? Ki nem bírja egy nyomorult igennel megadni a koronavírusos pedagógusoknak a 100 százalékos táppénzt?

Á, tényleg leállok inkább. Szóval a kormányzás valahol ott kezdődik szerintem, hogy a hatalom birtokosai döntéseikért folyamatosan vállalják a felelősséget. A jókért és a rosszakért is. De Orbánnak még ez se megy.