Örmény vértanúk az aradi tizenhárom között

Örmény vértanúk az aradi tizenhárom között

Az örmény védelmi minisztérium sajtóhivatala által közreadott kép egy ágyút elsütő örmény katonáról az azeri és az örmény fegyveres erők közötti összecsapásokban a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban 2020. szeptember 29-én (Fotó: MTI/AP/Örmény védelmi minisztérium sajtóhivatala/PAN Photo/Sipan Gyulumyan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ma az 1848-as szabadságharcunk leverése után Aradon kivégzett honvédtisztekre emlékezünk, köztük két örmény származású vértanúra is: Lázár Vilmos ezredesre és Kiss Ernő honvéd altábornagyra. Mindkettőjüket golyó általi halálra ítélték, 1849. október 6-án reggel fél hatkor hajtották végre az ítéletet.

A tizenhárom aradi vértanú között az örmény származásúakon kívül voltak még németek, de osztrák, szerb, horvát származásúak is, összesen kilencen.

A legenda szerint Kiss Ernő altábornagy utolsó szavai a következők voltak: „Istenem, az újkor ifjúsága egész ember lesz-e? Árpádok dicső szentjei, virrasszatok a magyar ifjúság felett, hogy Krisztusé legyen a szívük és a hazáé az életük.”

Lázár Vilmos utolsó szavai pedig így hangoztak: „Ki tehet arról, hogy ilyen a magyar sorsa? Krisztus keresztje tövében érett apostollá az apostolok lelke és bitófák tövében kell forradalmárrá érni a magyar lelkeknek.”

Magyarországon évszázadok óta élnek örmények, ma örmény kisebbségi önkormányzatuk is működik. Legutóbb akkor hallatták erőteljesebben a hangjukat, amikor kiadtuk Azerbajdzsánnak az örmény katonatársát brutálisan meggyilkoló baltás gyilkost.

Sok, megbecsülést érdemlő örmény származású honfitársunk van, közéjük tartozik például Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára is.

Örményországot a keresztény civilizáció bölcsőjének tekinti a világ, ezért is érthetetlen, hogy az ugyancsak keresztény kultúrájára oly büszke Magyarország vajon miért igyekezett olyan gyorsan és olyan egyértelműen Azerbajdzsán mellé állni az azeri-örmény fegyveres konfliktus kirobbanásakor.

A francia elnök, Emmanuel Macron jelentette be, hogy információik szerint azeri oldalon a szíriai Aleppóból dzsihadisták is csatlakoztak az azeri hadsereghez. Erdogan Törökországa is az azerieket támogatja, míg Oroszország az örményeket.

Vajon miért tartotta olyan fontosnak a magyar külügyminisztérium, hogy az Európai Unió tagállamai közül elsőként és egyetlenként a muszlim Azerbajdzsán mellett foglaljon állást annak keresztény országgal kirobbant háborús konfliktusában?

Tudjuk, hogy nagyon jó gazdasági kapcsolataink vannak Azerbajdzsánnal, míg Örményországgal még a diplomáciai kapcsolatot sem sikerült helyreállítanunk az azeri baltás gyilkos kiadása óta. Azerbajdzsán akkor súlyosan megsértette hazánkat, hiszen a gyilkos büntetésének letöltésére – a korábbi ígéreteik ellenére – nem került sor, ellenben hősként ünnepelték a férfit, aki brutálisan megölt egy örmény katonatisztet a NATO-békepartnerségi program keretében Magyarországon rendezett tanfolyamon.

A gazdasági érdek tényleg minden alapelvet felülír?

Vajon miért volt ilyen sürgős állást foglalni az azeri-örmény konfliktusban? És vajon miért nem sikerült ugyanilyen gyorsan elítélni Lukasenka fehérorosz erőszakszervezeteinek brutális fellépését a tüntető belaruszok ellen?

Vajon befogadjuk-e majd az örmény – háború elől menekülő – keresztényeket, ha lesznek köztük olyanok, akik tőlünk kérnek segítséget?

Vajon befogadnánk-e a fehérorosz politikai üldözötteket, ha politikai menedékjogot kérnének tőlünk?