Összegyurcsányozva

Összegyurcsányozva

Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc 2019. április 14-én az Élet menetén (Fotó: Dobrev Klára Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Komoly vitákat kavart az elmúlt héten az a támogatói nyilatkozat, amit az ellenzéki pártok írattak alá a választáson résztvevőkkel. Főleg a dokumentum vége felé szereplő mondat, miszerint a szavazók vállalják, hogy a 2022-es választáson az összefogást támogatják majd. A Válasz Online újságírója, Stumpf András látványosan kritizálta ezt, de mások is felvetették, hogy nem ígérhetnek meg előre olyasmit, amit nem biztos, hogy teljesíteni tudnak. Hiszen most még azt sem tudni, kik lesznek a végső jelöltek. Hogy ígérhetne olyasvalaki támogatást, aki épp azért szavazott a másik jelöltre, mert a végül befutóra nem lenne hajlandó? De még a saját jelölt győzelme sem garantál semmit, hiszen áprilisig bármi történhet. Bánta már meg mindenki egy-egy szavazatát, e sorok írója is. Azzal, hogy valakire szavaztam egy választáson, még nem ígértem meg, hogy legközelebb is rá fogok.

Persze, az is igaz: az előválasztás más tészta, itt azt kell megszavazni, akire 2022-ben az ember jó szívvel voksolna. Így bizonyos értelemben érthető a kettő összekötése. Olyat viszont így sem lehetne aláíratni, amiben az embert több mint fél évvel a választás előtt kötelezik a valakire való szavazásra. Akkor sem, ha nyilván nem lehet betartatni. Az ellenzéknek, ha már visszatérően a demokrácia képviselőjeként tekint magára, hát az ilyesmire különösen kényesnek kellene lennie.

Ehhez képest az előválasztás alatt folyamatosan szivárogtak arról is a hírek, hogy a pártok politikusai tisztában vannak a szavazás állásával. Különösen Dobrev Klára jelentős előnyéről számoltak be sokan, ami nemcsak az ország jövője szempontjából tragikus, de a választási folyamat tisztaságáról is felvet kérdéseket. Eközben a momentumos Orosz Anna, tehát a választás egyik indulója, szerdán a szavazatok számlálásáról tett közzé fotókat. Ez is különös. [Frissítés: Cikkünkre reagált Orosz Anna munkatársa, aki azt írta: „a képek az előválasztás hivatalos oldaláról lettek átvéve. Azóta Orosz Anna is frissítette a posztját, megjelölte a pontos forrást, hogy ne legyen félreértés belőle.” Így Orosz Anna esetében téves volt a feltételezésünk, ezért elnézést kérünk tőle. Orosz egyébként megnyerte a körzetét, több mint kétszer annyi szavazatot kapott, mint a DK-s Gy. Németh Erzsébet. – L. D.] De bőven lehettek kritikáink a jelölteket illetően is: Tóth Csaba végül az utolsó pillanatban visszalépett, de akadtak rajta kívül még érdekes jelöltek a korábban cigányozó jobbikos Tóth Pétertől az offshore-ügybe keveredett DK-s Ráczné Földi Juditig.

Ha végül valóban Dobrev Klára lenne a miniszterelnök-jelölt, akkor kimondhatnánk: a Fidesz hátra dőlhet. Karácsony Gergely már bizonyította integrációs erejét, Márki-Zay Péterről is el tudjuk ezt képzelni, Dobrevről viszont épp olyan kevéssé, mint mondjuk Jakab Péterről. Dobrev esetleges végső győzelme a miniszterelnökjelölti posztért nemcsak számos ellenzéki szavazót riaszthat el, de a Fidesznek is kiváló kampánytémát szolgáltatna. Persze, tegyük hozzá: ha végül Dobrev „csak” második lesz a közös listán, az teljesen más eset? Nehéz helyzetben van így is, úgy is az ellenzék, az összegyurcsányozást nehéz elkerülni úgy, hogy ők maguk menetelnek együtt a volt miniszterelnökkel. Ráadásul folyamatosan olyan ígéreteket tesznek, hogy feles többséggel is alkotmányoznának, ami nonszensz. Ezek után nagyobb feladat lesz számukra bizonyítani, hogy tiszta lappal nyitnának, mint Kálomista Gábornak rávennie százezreket az Elkxrtuk megnézésére.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.