Rossz gazda, rossz hír

Rossz gazda, rossz hír

Lázár János beszél a felújított óföldeáki erődtemplom átadásán 2020. szeptember 27-én (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lázár János interjút adott a Telexnek. A 13 éve a Fidesz által irányított magyar államnak nem volt szerencséje: igencsak megtépázva került ki a beszélgetésből. A zsinórban negyedik Orbán-kormány építési és beruházási minisztere először is azt az állítást tette, hogy az állam rossz gazda. Ez már eleve különös logikai bukfenc egy olyan kormány miniszterétől, amely a rendszerváltás óta a legtöbb erőfeszítést tette a legkülönbözőbb szektorok és feladatok államosítására, legyen szó energiaszektorról, magánnyugdíjpénztárakról, meddőségi klinikákról, vízművekről vagy éppen az állam részét képező, de mégiscsak a helyi közösségek elkülönült képviseleteként működő önkormányzatok feladatairól – mint például az oktatás.

A lendületes államosítás azonban nem mindenhol ütött ki jól, legalábbis Lázár János szerint: a miniszter állítása szerint az állami és Európai Uniós forrásból felújított kastélyoknak nem volt jó gazdája az állam. Új vagyonkezelőik és tulajdonosaik a tervek szerint egyházak és egyéb magánszereplők, – a miniszter szerint például vezető magyar vállalatok – lehetnek, akiknek ingyen engedné át az épületeket az állam. Lázár János indoklása pedig úgy szólt: az állam, amelynek működéséért 13 éve Fidesz-kormányok felelnek, „rosszul üzemelteti" a kastélyokat.

Jól nézünk ki – sóhajthatna az egyszeri polgár, akinek egészségügyi ellátása, oktatása, szociális biztonsága, hivatalos ügyeinek intézése egy olyan államra van bízva, amely ezek szerint képtelen megfelelően elmenedzselni néhány kastélyt, amelyeket pincétől padlásig felújítva vett át, nagyjából úgy, ahogy az ingatlanhirdetésekben szoktuk olvasni: „Ide csak költözni kell”. Hogy a magyar államnak ezek szerint ez sem jött össze, az az állampolgárok szemszögéből nézve több, mint aggasztó. Mihez fog kezdeni ez az állam olyan helyzetekben, amikor minden más baj mellett még az épület is romokban áll – például néhány stratégiai jelentőségű kórház üzemeltetése esetében?

Pláne, hogy Lázár János nem állt meg itt a magyar állam jellemzésében. Egy másik példán szemléltette, hogy mire is gondol pontosan. Amikor ugyanis a Magyar Államvasutakra került a szó, amelynek nyilvánvalóan az állam a gazdája, a miniszter azt mondta: „tudomásul kell venni, hogy ez egy hiányos rendszer”. Majd így folytatta az állami szolgáltatás jellemzését: „Nem tudom azt mondani a kedves magyar honfitársaknak, hogy elképesztő jó szolgáltatást biztosítunk, gyertek és utazzatok. Ezzel szemben azt tudom nekik mondani, hogy nézzétek, ez olyan, amilyen, de a miénk, és olcsón adom ezt a szolgáltatást” Ezzel bocsátotta útjára szegény magyar államot. És szegény polgárokat. 

Olvassa reggeli véleménycikkünket, valamint az elmúlt nap legfontosabb híreit és a következő órák várható eseményeit összefoglaló „képbehozónkat” kora reggel már a postafiókjába érkező hírlevelünkben! A kávé koffein a testnek, a Magyar Hang reggeli hírlevele koffein a szellemnek! Iratkozzon fel és kezdje velünk a napot!