Szabolcs-Szatmár-Helikopter megye

Szabolcs-Szatmár-Helikopter megye

Ivókút a nyíregyházi Huszártelepen (Fotó: Takács Kitti/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Ez nem kudarc, hanem egy állapot, és dolgoznunk kell ezen. Azért vannak ilyen jó képviselőink, hogy dolgozni tudjunk.”

Közel négy éve hangzott el ez a két mondat egy ibrányi lakossági fórumon, amelynek Vinnai Győző, a térség fideszes országgyűlési képviselője volt a házigazdája. A meghívott vendég pedig a „szomszéd várból”, Kisvárdáról érkezett Seszták Miklós, akkori fejlesztési miniszter volt. Ő válaszolta a fentieket arra a kérdésemre, nem tartják-e kudarcnak, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legalacsonyabb az átlagfizetés.

A fórum aztán persze vérbő migránsozással folytatódott, Seszták elpanaszolta például az összegyűlt szabolcsi választóknak, hogy amikor nyaralni akart menni, ki kellett húznia a listáról Rómát és Párizst a bevándorlók miatt. Erre egy hölgy akkor annyit jegyzett meg: én meg a Tiszára sem jutottam el.
Fél év múlva mind Seszták, mind Vinnai fölényesen nyerték meg a körzetüket, de a megye további négy választókerületében is kormánypárti győzelem született.

Na, most az a helyzet, hogy vagy a Fidesz (és a KDNP) képviselői nem voltak jók, vagy nem dolgoztak. Ugyanis már 2021-et írunk, de még mindig ott tartunk, hogy Szabolcsban a legalacsonyabb az átlagkereset (184 ezer forint), 150 ezer forinttal kevesebb, mint Budapesten, ahol 334 ezer. Beszédes az is, hogy a mindig is szegénynek számító keleti végeken most annyi az átlagbér, mint amennyi tíz éve a fővárosban volt. Hiába hát az egyértelmű felhatalmazás, a busás, uniós pénzeső: nem sikerült meghaladni a korábbi évszázadok viszonyait.  

Apropó pénzeső: az elmúlt időszakban errefelé amúgy tényleg úgy hullottak különböző felzárkóztatási források formájában a százmilliók, mintha helikopterről szórták volna. Csak hát pont olyan szelektíven csepegett a pénz erre a megyére, ahogyan a vendéglátóipart működtetők fél százalékára a minap. Egyébként öt évvel ezelőtt éppen ebbe a megyébe érkezett lagzizni Rogán Antal propaganda-miniszter, tudtán kívül is demonstrálva azt, hogy mit is gondol valójában az itteni emberekről a döntéshozó elit. Valahogy úgy jártak el, mint azok az amerikaiak, akiknek köszönhetően az Egyesült Államok magára hagyott, középső vidéke, a Midwest megkapta a Flyover Country gúnynevet. Ez az a régió, amivel a nagykutyák nem törődnek, csak átrepülnek felette.

A Kelet-Magyarországon élők is megérdemelnék, hogy dolgozzanak értük, és ne kezeljék a lakóhelyüket afféle Szabolcs-Szatmár-Helikopter megyének. Már csak azért is, mert akiknek ez lenne a feladatuk, azok jóval többet keresnek, mint 184 ezer forint. Őket ezért nem az foglalkoztatja, hogy idén nem jutnak el a Tiszára, hanem az, hogy akad-e még valahol olyan holtága a folyónak, ami még nincs valamelyik plakátragasztójuk nevére írva.