Te sem gondolhatod komolyan!

Te sem gondolhatod komolyan!

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök előadást tart a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2022. július 23-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tudjuk jól, a szavak sosem önmagukban állnak. Így nem mindegy az sem, hogy egy szöveget mikor, hol, milyen pozícióból mond el egy politikus. Gyurcsány Ferencnek például akkor és úgy kellett a balatonőszödi beszédet, hogy később az adott hatást váltsa ki. Orbán Viktornak pedig minden egyes tusványosi világmegfejtése az adott kontextusban nyeri el értelmét. Még akkor is, ha 2022-ben ugyanazokkal a trükkökkel próbálkozna, mint évekkel korábban.

A kormányfőnek régi jó módszere, hogy időnként bemond valami sokak számára nagyon felháborítót, aztán élvezi, ahogy politikai ellenfelei hetekig-hónapokig rágják az elhangzottakat. Az elmúlt bő évtizedben pedig azt tanulta meg, hogy ezzel sosem lehet mellélőni. Mondhat bármit, az figyelemelterelésként tökéletes, az újabb kétharmad pedig így is (vagy: így még inkább) meglesz. Ami viszont nem jelenti, hogy ez az idők végezetéig így marad.

Legújabb, fajok keveredéséről szóló monológját így jelen körülmények között akár el is mérhette. Ahogy lehet az is, hogy újból megússza az egészet. Mindenesetre rögzítsük az állapotokat: a pandémia miatt hozott korlátozások és a háború következtében rendkívüli infláció, gazdasági világválság pusztít. Az Orbán-kormány tizenkét év után először kényszerül komolyabb megszorításokra. Mindezt úgy, hogy többek közt a rezsicsökkentéssel nyert választást. Közben Brüsszellel is meg kellene egyezni, hogy megkapjuk a régóta visszatartott pénzeket. Szijjártó ezalatt viszont a háborús propagandát terjesztő Szergej Lavrov mellett áll egy sajtótájékoztatón. És harcias szólamait a kormány továbbra sem képes visszább fogni. Mint a tusványosi példa mutatja.

Te sem gondolhatod komolyan, hogy rasszizmussal vádolj – üzente a kormányfő a tőle elhatárolódó, megbízását visszaadó Hegedüs Zsuzsának. Pedig ez másodlagos. Hegedüsnek akár kapóra is jöhetett a tusványosi beszéd, melyhez hasonlót bőven hallottunk már Orbántól. A szociológus mégsem állt fel, miközben gyanús ügyek körülötte is bőven voltak. (Most pedig már hirtelen nyilvánosan is baja van mindennel a pedagógusfizetésektől a melegellenes törvényig.)

Hegedüs is mondhatta volna ugyanakkor minden ilyen alkalommal Orbánnak: ő sem gondolhatja komolyan, amit épp beszél. Stimmel. Orbán nem is gondolja komolyan. Csak azt hiszi, mindig mondhat bármit, úgyis megússza, sőt, még szavazatokat is nyer ezáltal. Amennyi könyvet olvas, érdemes lenne forgatnia Kurt Vonneguttól is az Éj anyánkat: „azok vagyunk, aminek kiadjuk magunkat, így hát vigyáznunk kell, minek adjuk ki magunkat.”

Olvassa reggeli véleménycikkünket, valamint az elmúlt nap legfontosabb híreit és a következő órák várható eseményeit összefoglaló „képbehozónkat” kora reggel már a postafiókjába érkező hírlevelünkben! A kávé koffein a testnek, a Magyar Hang reggeli hírlevele koffein a szellemnek! Iratkozzon fel és kezdje velünk a napot!