Üzenjünk Moszkvának is: késtek!

Üzenjünk Moszkvának is: késtek!

Az orosz vakcinát készítik elő a szállításra (Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nincs olyan kormányzati tájékoztató, ahol ne beszélnének arról: Brüsszel totojázik, az uniós beszerzésből lassan és kevés vakcina érkezik, ezért kellett más forrásokból is beszereznünk oltóanyagot. 

Nem tagadva, hogy válsághelyzetben minden egyes vakcinára szükség lehet, azért érdemes megnézi a számokat is. Öt nappal ezelőtt a kormány hivatalos honlapján megjelent egy összefoglaló arról, eddig melyik típusból mennyi oltóanyag érkezett Magyarországra. A legtöbbet, 1 millió 8 ezer adagot a Pfizer szállított, Astra-Zenecából 405 ezer adag jött eddig, a Modernából pedig 80 ezer adag. A kínaiak az ütemterv szerint szállítanak, eddig egymillió adagot adtak a Sinopharmból, viszont nem tartják az ígéretüket az oroszok, akik jelentős késében vannak. A velük kötött, Gulyás Gergely miniszter által múlt csütörtökön nyilvánosságra hozott szerződés értelmében február 22-ig 600 ezer adag szállítását vállalták, március 22-ig pedig további 1 milliót kell(ene) küldeniük. Ezzel szemben március 11-ig csak 426 ezer adag (213 ezer embernek elég) Szputnyik-oltóanyag érkezett Magyarországra. Szijjártó Péter hétfőn arról értesítette a közt, hogy orosz kollégájával való telefonos egyeztetés után újabb 480 ezer adag Szputnyikot küldenek. „Az ezen felüli márciusi szállításokat pedig a következő napokban pontosítják” - írta a külügyminiszter, jelezve, hogy tulajdonképpen könyörögnünk kell érte.

Nem kell itt semmi pontosítani, kérem, tenné hozzá a józan paraszti ésszel megáldott magyar: március 22-ig várunk további hétszázezer adagot a szerződés szerint, no meg egy bocsánatkéréssel egybekötött magyarázatot, hogy a februári határidőt miért nem tudták tartani.

És hogy az üzenetet biztosan megértsék az oroszok, jöhetne már egy jó kis kék hátteres óriásplakát-kampány, a korábbi brüsszeli sablon szerint. 

Üzenjünk Moszkvának!

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.