Vad sztrájkot jár

Vad sztrájkot jár

A 2022. január 31-i pedagógussztrájkban részt vevő intézmény (Fptó: Pedagógusok Szakszervezete)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahogy a szemétszállítók vadsztrájkba kezdtek, ügyüket hirtelen a pedagógusokéval kezdte összehasonlítani mindenki. Melyiküknek kellene a másikról példát venni? Kinek adjunk inkább igazat? Efféle kérdések osztották meg az embereket. Közben józan ésszel beláthatjuk, hogy mindkét szakma képviselői magasabb juttatást érdemelnének. (Ki nem?) Ettől még nem feltétlenül érdemes összevetni ezeket.

Láttunk viszont egy nagyon is jellemző hasonlóságot: mindkét esetben felfelé mutogattak azok, akik pozícióban vannak. A kormány jó ideje így tesz a pedagógusbérek emelése kapcsán, Brüsszelre tolva a felelősséget. A főváros pedig arra panaszkodik, hogy a kormány nem segíti eléggé az önkormányzatokat, sőt, elvonásokkal sújtja őket. Pártállástól függően mindenki megtalálhatja, kivel értsen egyet.

Tény, hogy az állam dolga nehéz a támogatások visszatartása miatt. Ahogy az is, hogy a kormány jobban is segíthetné az önkormányzatokat. Nem kell persze egyenlőségjelet tennünk, szükségtelen az erőltetett középre állás. Eltérő a felelősségük az érintetteknek, a kormányé megvan például abban is bőven, hogy eddig visszatartották az uniós forrásokat. (Ettől még persze az uniós folyamatot illetően is lehetnek kritikáink.)

A felfelé mutogatás viszont mindegyik esetben csupán önfelmentés, a probléma tovább passzolása. Ezt valamennyire belátta szerencsére a főváros is, hiszen Karácsony Gergely beígért egy rezsitámogatást, és állítása szerint dolgoznak a béremelés megoldásán. A támogatást megkapja végül a főváros összes dolgozója. Ez is számít már valamit. A Facebokon persze eközben megindult ellenzéki értelmiségi körökben: biztosan hergelik a kukásokat a főváros ellen. Szerencsére a városvezetés ebbe nem állt bele, hanem elismerte a követelés jogosságát.

Ugyanerre lenne szükség a pedagógusok esetében is. Illetve hát: annyi ígérgetés után itt már tettek kellenek. Akár fizet az idén Brüsszel, akár nem. Hiszen a kormány továbbra is bőven költ olyasmikre, amelyekre kevésbé tartanánk fontosnak. Eközben érdemes belenézni a gyűjtésbe, miféle állapotok uralkodnak egyes iskolákban. Nem véletlenül hallani több felől, hogy már a szülőktől szednék be az extra költségeket.

Ez így nem tartható most már, a hatalomból viszont láthatólag azzal vannak elfoglalva, ki sztrájkol és ki engedetlenkedik, kit lehet még büntetni vagy egyenesen kirúgni. Csakhogy minél tovább tart az ígérgetés, annál inkább számíthatnak rá, hogy a tiltakozások is – jogosan – egyre elkeseredettebbek, radikálisabbak lesznek.

Olvassa reggeli véleménycikkünket, valamint az elmúlt nap legfontosabb híreit és a következő órák várható eseményeit összefoglaló „képbehozónkat” kora reggel már a postafiókjába érkező hírlevelünkben! A kávé koffein a testnek, a Magyar Hang reggeli hírlevele koffein a szellemnek! Iratkozzon fel és kezdje velünk a napot!