Vakcinaremények

Vakcinaremények

Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinák (Fotó: MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elszoktunk már a jó hírektől. Csupa rosszat hallok, és a helyzet, amiben vagyunk, az nélkülöz minden romantikát, boldogságot – fejtegette szerda esti köztévés interjújában Orbán Viktor miniszterelnök is. Ő láthatólag a következő hetek járványügyi stagnálását kívánta ezzel előrevetíteni. Arra készítve fel, hogy tapasztalhatunk sajnos még kiugró számokat a mostani, harmadik hullám során. Azzal biztatott ugyanakkor, hogy azt követően javulás jöhet, leginkább az oltások beadásának felpörgése miatt.

Az oltások tekintetében valóban éllovasok vagyunk, amit a jelek szerint még az ellenzék is elismer. Az első vakcinák beadásával elért húsz százalékos eredmény nagyon jó, ha pedig ebben az ütemben folytatódik a dolog, tényleg fokozatosan javulhat a helyzet. Nem szerencsés viszont, ha erre egy újabb versenyszámként tekint a kormány, amiben annak kell örülni, hogy lehagyjuk az EU-s átlagot. Ha a teljesítményünk ezen a téren példaértékű is, az európai uniós átlag aggasztó, és ha nekik rossz lesz, az ugyanúgy kihat ránk is a jövőben. A vakcinairigység mellett bevezethetünk egy új szót, ez pedig a vakcinaönhittség. Az oltások beadásának lassú üteme ugyanúgy emberéletekbe kerülhet máshol, így semmi okunk azzal büszkélkedni, hogy rosszabbul állnak, mint mi.

Viszont vannak olyan hírek, amiknek tényleg egységesen örülhetünk mindannyian. Kemenesi Gábor pécsi virológus ismertette legutóbbi videójában azokat a tanulmányokat, amik az oltások hatásait vizsgálják. Az egyik a kiemelkedően gyors izraeli vakcinálás után jutott arra, hogy ahol a felnőttek közt javulni kezdett a helyzet, ott a gyerekek körében is csökkentek az esetszámok. Ez arra mutat, hogy ha nem is adják be a gyerekeknek az oltást, akkor is elkerülhetik a fertőzést – már ha elegendő felnőtt igényli a vakcinát. Csak biztatni tudunk mindenkit, hogy tegyen így.

A másik egy még jobb hír: friss amerikai kutatás szerint a Modernával és Pfizerrel beoltottak nyolcvan százaléka már az első oltás után két héttel, kilencven százaléka pedig a második után tizennégy nappal teljes mértékű védettséget élvezett. Azaz: nemcsak hogy nem kerültek súlyos állapotba, de tünetmentes fertőzötté sem váltak. Ez nem jelenti, hogy csak ez a két oltóanyag lenne képes erre, ezek esetében viszont egy vizsgálat már bizonyító erővel bír. Mindennél szükségesebb persze újakat végezni, és a többi vakcinát is vizsgálni ebből a szempontból.

Sokan vélekedtek úgy az elmúlt időszakban, hogy az oltás sem jelenthet teljes megoldást, mert tünetmentesen akkor is tovább lehet adni a fertőzést. Egy kutatásunk már van arra, hogy igenis rendkívül alacsony ennek az esélye. Tehát: ha sikerül elérni a nyájimmunitást az átoltottságon keresztül, visszatérhetünk majd ahhoz a normalitáshoz, amit 2020 márciusa előtt ismertünk. Az időközben elszenvedett veszteségek számbavételével, illetve feldolgozásával, persze.